MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

lördag 3 september 2011

September menyn


Entrérätt:

Halstrad lax och pilgrimsmussla
citronsorbet och dillpotatismoussé


Förrätt:

Basturökt skinka från Värmland
 fylld med palsternackpuré serverad med
salsa


Varmrätt:

Wallenbergare på mitt vis
fänkål i apelsinsås, smörstekt morot
och lila blomkål på svartsås-spegel


Efterrätt:

Choklad och  vaniljekrämfylld creps
vilande på en syrlig sås av havtorn


Och så lägger vi huvudet på kudden efter hela detta äventyr.

Recepten får man på begäran.

Bon appetit

2 kommentarer:

Monica sa...

...och vovven fick lika god mat av minen att dömma.

Christian Tikkanen sa...

Yepp...