söndag 16 oktober 2011

Den lilla staden med den stora fisken!


Kust staden Son med det lilla extra, ett paradis för
fiskälskare och seglare.


Kvarterskrogen med hälleflundra och galionsfigurer
som gör att man får känslan av att träda in i ett regalskepp...


Hälleflundran som jag gjorde den på krogen vi
fick äran besöka som hedersgäster.

Kveite og beaconsmør, bakte grønnsaker
og en rømmesaus på reker-ramsløk og vinterepple
servert med potet og persillerot-stappe.

Bon appetit och takk for deili spis.

2 kommentarer:

Hon som lägger puzzlet sa...

Kveite var en fin upplevelse. Fick tyvärr inte möjlighet att äta marulken som du rekommenderade..Men nästa gång!

Härligt god var den!
Kan bara gissa vad din kveite skulle ha smakat. Bilden talar ett härligt språk.

Visste förr inte att hälleflundran var så stor. Men jag läste på..

Christian Tikkanen sa...

Så trevligt. Jo du skall nästa gång du får anledning att gästa Norge testa marulken eller breiflab som den här heter, en himla god fisk men jäkligt ful, faktiskt den fulaste fisk jag någonsin sett. Hälleflundran ja, den är en fisk i sin egen klass det, och det märkliga är att även de största fiskarna är lika goda som det mindre, normalt brukar det ju vara så att ju större fisken är så desto mindre god brukar den vara, men detta gäller inte hälleflundran, den är lika god om den så är 2 kg eller 200 kg. Apropås så fångades den största hälleflundran just här i Norge. Minns inte riktigt precis var men den vägde över 325 kg. Och var stor som ett bilflak...tänk om man skulle få en sådan på fiskkroken.

Men, nog är den Finländska siken och abborren delikatesser som behöver värnas det också, det är så länge sedan man fått äta dem nu att man nästan får abstinensbesvär
om det inte kommer på menyn snart. =)



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen