MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 22 oktober 2011

Från krabba till kalvdans och det är en ängel bland oss i smakernas värld.

Är en hyllning till den Nordiska råvaran och det nordiska köket, till mormors mat och markens grödor där det jordnära köket är ett genomgående tema. Lusten och glädjen vid att plocka bär och svamp och ta vara på allt det som naturen bjuder på är en förutsättning för det nordiska köket. Att få laga mat med råvaror från naturens eget skafferi är en glädje som vi i norden skall vara ytterst stolta över.

Vi i Norden har inte bara det nordiska ljuset under sommarhalvåret eller norrsken under vinterhalvåret att föra fram som en symbol för det nordiska. Vi kan bjuda på långsträckt och vacker, med både dramatisk och varierad natur överallt i vår höga nord. Här kan man fröjdas över enkelheten och den speciella tystnad som råder, här kan man bli extatiskt exalterad över ett mäktigt landskap, här kan man känna sig liten samtidigt som man är med om något stort. Här finner man friden och harmonin om man vill ha den, och det är inte svårt att finna den, den är mitt i bland oss, det är bara att se sig omkring.

Så är det också med maten och råvaran. Den traditionsrika måltiden med alla sina vackra och fina element finns mitt i bland oss, råvaran är så att säga rätt utanför dörren, och det är bara att ta för sig ur det naturliga skafferiet vi omger oss med. Det flesta av oss har säkert en mor, mormor eller farmor att tacka för det smakliga måltider som frambringats ur det här skafferiet och på basen av den kärleksfulla omtanke det blev gjort var säkert en av förhoppningarna den att måltiden skulle leva vidare även till nästa generation, leva vidare som ett traditionsrikt kulturarv.

Mat och måltid har i alla tider fängslat oss människor i en slags eufori, det kan man inte förbise, det flesta av oss, ja, man kan nog säga att alla har vi åtminstone en gång fått känna av den här euforin på bara kroppen. Det har blivit sagt att maten talar sitt tydliga språk i detta sammanhang och jag tar det som en självklarhet. Att en krabba kan göra dig eller mig euforisk är ingenting ovanligt, att kalvdansen väcker minnen från en svunnen tid är inte heller det något ovanligt, det är bara summan av smakliga referenspunkter  vi lagrat i vårt minne. Ovanliga blir det först den dagen när vi lägger dem i total glömska, då när vi slutar att omsorgsfullt och kärleksfullt laga maten på våra egna nordiska råvaror, just då, ja då, blir vår mat både identitetslös och utan mening.

Både krabban och kalvdansen, som i det här fallet skall få stå som förebilder för allt mellan den Norska kusten och det Finländska bondesamhället har med sina respektive traditionsrätter, glädjande nog en säker framtid att gå till mötes så länge det finns dessa änglar bland oss som för den traditionsrika smaken vidare. Ny Nordisk mat är den levande länk och ängel som värnar och förmedlar den här kunskapen vidare till folket, låt de bli till en folkrörelse med många tillskyndande anhängare som förverkligar en gemensam strävan, den strävan att låta maten skapa en egen identitet för oss här i Norden. Vi vill och kan skapa en kortrest ekologisk nyckelhåls-märkt (Svan-märkt) måltidsupplevelse för alla. Den nya nordiska maten är på frammarsch och vi kockar skall bana vägen för den.


Bon appetit
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Inga kommentarer: