Vi i Norden har inte bara det nordiska ljuset under sommarhalvåret eller norrsken under vinterhalvåret att föra fram som en symbol för det nordiska. Vi kan bjuda på långsträckt och vacker, med både dramatisk och varierad natur överallt i vår höga nord. Här kan man fröjdas över enkelheten och den speciella tystnad som råder, här kan man bli extatiskt exalterad över ett mäktigt landskap, här kan man känna sig liten samtidigt som man är med om något stort. Här finner man friden och harmonin om man vill ha den, och det är inte svårt att finna den, den är mitt i bland oss, det är bara att se sig omkring.
Så är det också med maten och råvaran. Den traditionsrika måltiden med alla sina vackra och fina element finns mitt i bland oss, råvaran är så att säga rätt utanför dörren, och det är bara att ta för sig ur det naturliga skafferiet vi omger oss med. Det flesta av oss har säkert en mor, mormor eller farmor att tacka för det smakliga måltider som frambringats ur det här skafferiet och på basen av den kärleksfulla omtanke det blev gjort var säkert en av förhoppningarna den att måltiden skulle leva vidare även till nästa generation, leva vidare som ett traditionsrikt kulturarv.
Mat och måltid har i alla tider fängslat oss människor i en slags eufori, det kan man inte förbise, det flesta av oss, ja, man kan nog säga att alla har vi åtminstone en gång fått känna av den här euforin på bara kroppen. Det har blivit sagt att maten talar sitt tydliga språk i detta sammanhang och jag tar det som en självklarhet. Att en krabba kan göra dig eller mig euforisk är ingenting ovanligt, att kalvdansen väcker minnen från en svunnen tid är inte heller det något ovanligt, det är bara summan av smakliga referenspunkter vi lagrat i vårt minne. Ovanliga blir det först den dagen när vi lägger dem i total glömska, då när vi slutar att omsorgsfullt och kärleksfullt laga maten på våra egna nordiska råvaror, just då, ja då, blir vår mat både identitetslös och utan mening.
Både krabban och kalvdansen, som i det här fallet skall få stå som förebilder för allt mellan den Norska kusten och det Finländska bondesamhället har med sina respektive traditionsrätter, glädjande nog en säker framtid att gå till mötes så länge det finns dessa änglar bland oss som för den traditionsrika smaken vidare. Ny Nordisk mat är den levande länk och ängel som värnar och förmedlar den här kunskapen vidare till folket, låt de bli till en folkrörelse med många tillskyndande anhängare som förverkligar en gemensam strävan, den strävan att låta maten skapa en egen identitet för oss här i Norden. Vi vill och kan skapa en kortrest ekologisk nyckelhåls-märkt (Svan-märkt) måltidsupplevelse för alla. Den nya nordiska maten är på frammarsch och vi kockar skall bana vägen för den.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar