MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 1 oktober 2011

Grillad entrecote med en stadig sallad


Grillad entrecote och en sallad på soltorkade tomater
rukkola, jordgubbar, tallskottsirap och nordisk pesto

Blanda ihop en sallad på rukkola, lite fint skuren gurka och tomat, skivad paprika och rödlök, en handfull salta nötter eller rostade pinjekärnor, några fin hackade soltorkade tomater, lättskuren timjan och persilja och över allt detta häller du en nordisk pesto, rör om och servera till en grillad entrecoté.


Den sista frestelsen. Jordgubbar på tre sätt
serverade med handgjorda tryffel-praliner

-Kör ca 1 dl färska jordgubbar i mixer till en slet konsistens och blanda därefter i 1 msk cointreau. Häll detta upp i små glas och låt det vila i rumstemperatur en stund före servering.

- Gör samma procedur en gång till men utan alkoholen. Tag fram ett ägg och skilj vitan från gulan. Vispa äggvitan med 1 msk florsocker till hårt skum, blanda  jordgubbsmelban i äggvitan under ständig omrörning
och lägg därefter direkt i frysen för att stelna till, ( Jordgubbssorbét) När massan stelnat skall det gå att forma vackra bollar av massan med  tex: två matskedar.

- Dela några jordgubbar i fyra delar, sätt dem i en skål och strö lite socker med pepparemyntta över och häll på ca 1 msk fin konjak, låt jordgubbarna marineras i konjaken i minst en timme, i rumstemperatur.

(Socker med pepparmyntta gör du så här: ta fram en mortel och lägg i morteln 1 msk socker och några, ca 5-6 blad av färsk pepparmyntta, mosa detta i morteln till en slet och fin grön massa. Den här massan strör du på dina jordgubbar. Massan kan du också låta torka i rumstemperatur då blir den som grönt skarpt socker som du sedan kan strö över vad du vill). 

Lägg upp alla dessa tre olika jordgubbssmaker vacker på tallrik och servera genast. Jag har dessutom valt att servera detta med några fantastiska handgjorda praliner jag fått av en chocolatier vän från en lokal confektyrfabrik i Oslo. " Den som väntar på någonting gott, väntar aldrig ( alltid...) för länge...

Bon appetit

Inga kommentarer: