Languster på mitt vis med sparris och lök
Recept för 2 personer
Ingredienser:
6 st hela languster ( Helst levande)
3 st gröna sparris
1 st charlotten lök
1 msk finskuren bladpersilja
2 msk smör
saften av en citron
salt och peppar
½ dl vitvin
Recept för 2 personer
Ingredienser:
6 st hela languster ( Helst levande)
3 st gröna sparris
1 st charlotten lök
1 msk finskuren bladpersilja
2 msk smör
saften av en citron
salt och peppar
½ dl vitvin
Gör så här: Börja med att koka de levande havskräftorna ( Langusterna) I lättsaltat vatten. Vattnet skall stormkoka fören du lägger i langusterna. Därefter skall de kokas endast i några få minuter, eller tills det skiftat färg till rosa-röda. Ta dem upp och avkyl. Skala dem därefter på samma vis som du skalar vanliga räkor, men spara skalresterna till att koka fond på. Lägg havskräft-stjärtarna i kylen under tiden du förbereder fonden.
Skaldjursfond: Tag fram en lagom stor kastrull, bryn i den några små lökar med skal och allt, eventuellt en vitlöksklyfta, en morot i mindre bitar med skal, om du har rester av andra rotsaker lägger du dem med i kastrullen och till sist hivar du i alla skalrester från de rensade havskräftorna, bryn allting en liten stund och tillsätt därefter vatten just så mycket att det täcker, låt det småputtra i ca 45 minuter, sila och ta tillvara vätskan, den skall du nu reducera till en tredjedel, de är den blivande sås-grunden.
1: Skär sparrisen i mindre bitar. Hacka löken grovt. Blanchera grönsakerna hastigt och avkyl. Blanda samman i en skål de avkylda grönsakerna med den hackade bladpersiljan och pressa lite citronsaft över. Spara lite av citronsaften till nästa moment.
2: Tag fram havskräftorna och häll resten av citronsaften över dem, lägg en klick smör i en het stekpanna och bryn stjärtarna hastigt i smöret, bara några få sekunder, häll vitvinet och ½ dl fond över, salta och peppra och dra stekpannan av värmen. Montera i 2 msk smör i pannan och ös samtidigt över langust-stjärtarna . Lägg upp på fat, frappera smör-vinsåsen över och servera genast samman med dina blancherade grönsaker.
Tips: Har du fond till övers fryser du ner resten av fonden i iskubspåsar så har du färdiga portioner till nästa gång, en kub är tillräckligt för en sås till 2 personer.
Tips: Har du fond till övers fryser du ner resten av fonden i iskubspåsar så har du färdiga portioner till nästa gång, en kub är tillräckligt för en sås till 2 personer.
Confiterad sjötunga med bollinios, bakad morot
rödlök och en skaldjurs zabaglione
©Christian Tikkanen
Confiterad sjötunga receptet fås endast vid förfrågan.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar