MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 23 oktober 2011

Tranbärsfrossa...

Nu är tiden inne för att plocka tranbär, ja just nu, nu har det fått sin eftertraktade syrlighet och sötma då det naggats i kanterna av nattfrosten. Den där specifika och lite elektriska känslan på tungspetsen och den där lagom syrligt beska känslan bak i gommen med en söt eftersmak gör sig påtaglig när vi biter i bäret. Och det är också just nu i detta kyliga höstmörker vi skall njuta av något varmt, en värmande dryck i höstrusket, hur låter det. Någonting elektriskt, inte frånstötande eller frätande, men mera impulsivt, överraskande och laddat för gommen att testas och tolkas. Får jag bjuda på ett stycke finländsk natur med smak av vildmark och djup skog. 

Trandansen:

Receptet för 4 personer

Ingredienser:

2 dl tranbär
1 liter vatten
1 dl socker
1 kanelstång
2 st stjärnanis
 ½ dl koskenkorva
1 tsk citronskal
4 skivor citron

1: Lägg bären med sockret i en kastrull och låt det koka upp tills bären spricker. Tillsätt halva mängden vatten och låt det koka upp, sila bort skalresterna av tranbären och mosa det mesta av vätskan ur bären genom en silduk.

2: lägg vätskan och resten vatten i kastrull och tillsätt, kanelstången, stjärnanis och citronskal, låt det få koka i ca 2-3 minuter varpå du häller upp det i värmetåliga glas med en citronskiva och koskenkorva däruti, servera genast rykande varm.

En passlig välkomstdrink eller aperitif före en middag, någonting som värmer både själ och hjärta. Och så är det ju förstås en dryck på nordiska råvaror med en lite internationell kryddning. Vill du ha den helt utan internationellt inslag byter du ut citronsaften och skalen till harsyra som ännu kan plockas i skogen, värre en så är det inte. Lycka till.

Bon appetit

Inga kommentarer: