Tomatsoppa med bönkräm
och färska grönsaker
Tomatsoppan hälls på framför gästen vid bordet
och den skall vara rykande het vid serveringen.
kalvfilé med blek taggsvamp på en skybädd
inbakt renfilè, smörade grönsaker och en morotspuré
Tomatsoppan med bönkräm:
Koka ca 1 dl vita bönor i lättsaltat vatten tills det är helt mjuka, sila dem och kyl ner dem i kallt vatten med några isbitar i. Mixa bönorna därefter med stavmixer till en jämn och tjock smet, vill du kan du tillsätta några matskedar grädde eller mjölk för att göra smeten mera smidig. Den här smeten lägger du ca 1 msk av i botten på en sopptallrik, obs: smeten skall vara kall. Ytterligare lägger du ner i sopptallriken några små knippen av tex: broccoli eller blomkål en och annan mindre lökbit och på toppen av bönsmeten sticker du in några rostade morotsflarn, det här kan du göra en stund på förhand och egentligen placera fram på bordet redan fören dina gäster anländer.
Tomatsoppan kokar du självklart på tomater du inhandlat dagen före, gärna en sötaktig tomat variant. Tag 6 st tomater, lagom till 4 portioner, lägg dem i en kastrull samman med 3 dl vatten, 1 dl rödvin, 1 tsk salt, 1 tsk finskuren färsk basilika, några kvistar färsk timjam och några varv ur peppar-kvarnen, låt koka tills tomaterna spricker i skalet och nästan kokat sönder, mixa allting i mixer och sila soppan. Tillsätt 1 msk tomatpuré samt 1 tsk socker i soppan, värm upp den tills den är rykande het och lägg den i en serverings kanna. Servera soppan direkt ur kannan genom av att hälla upp soppan i det tallrikar som du lagat bön-krämen i och ställt färdigt på bordet. En garanterad succé för dig och dina gäster, och likt ett lyckat skådespel en show man får mer smak för. Rekommenderas varmt.
© Christian Tikkanen
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar