MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 15 oktober 2011

Höstlig prakt!


Tomatsoppa med bönkräm
och färska grönsaker


Tomatsoppan hälls på framför gästen vid bordet
och den skall vara rykande het vid serveringen.


kalvfilé med blek taggsvamp på en skybädd 
inbakt renfilèsmörade grönsaker och en morotspuré
Tomatsoppan med bönkräm:
Koka ca 1 dl vita bönor i lättsaltat vatten tills det är helt mjuka, sila dem och kyl ner dem i kallt vatten med några isbitar i. Mixa bönorna därefter med stavmixer till en jämn och tjock smet, vill du kan du tillsätta några matskedar grädde eller mjölk för att göra smeten mera smidig. Den här smeten lägger du ca 1 msk av i botten på en sopptallrik, obs: smeten skall vara kall. Ytterligare lägger du ner i sopptallriken några små knippen av tex: broccoli eller blomkål en och annan mindre lökbit och på toppen av bönsmeten sticker du in några rostade morotsflarn, det här kan du göra en stund på förhand och egentligen placera fram på bordet redan fören dina gäster anländer.

Tomatsoppan kokar du självklart på tomater du inhandlat dagen före, gärna en sötaktig tomat variant. Tag 6 st tomater, lagom till 4 portioner, lägg dem i en kastrull samman med 3 dl vatten, 1 dl rödvin, 1 tsk salt, 1 tsk finskuren färsk basilika, några kvistar färsk timjam och några varv ur peppar-kvarnen, låt koka tills tomaterna spricker i skalet och nästan kokat sönder, mixa allting i mixer och sila soppan. Tillsätt 1 msk tomatpuré samt 1 tsk socker i soppan, värm upp den tills den är rykande het och lägg den i en serverings kanna. Servera soppan direkt ur kannan genom av att hälla upp soppan i det tallrikar som du lagat bön-krämen i och ställt färdigt på bordet. En garanterad succé för dig och dina gäster, och likt ett lyckat skådespel en show man får mer smak för. Rekommenderas varmt.

© Christian Tikkanen


Bon appetit

Inga kommentarer: