MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

onsdag 16 november 2011

Omega 3, eller var det ett fanstyg

Det gamla ordspråket att: "ärlighet varar längst" har åter igen blivit bekräftat som ett sant fakta och hur vi än vänder och vrider på ordet så finns det där och påminner oss hela tiden. Nu undrar väl många av er över vad slags filosofiska tankar han nu har tänkt komma med...

Men mina avsikter i inlägget är enklare än så, det är bara ett konstaterande jag gör, och det konstaterandet jag nu är i färd med att avslöja bereder ingen glad min för någon. 

Jag vet inte hur många av er som använder er av omega 3 tillskott och i vilken utsträckning ni gör det, men i det fall att ni ändå gör det, GLÖM HELA OMEGA 3 pillret, kasta det och fara, fortare en kvickt, för nu har man avslöjat fusket bakom hela den här industrin, först av allt: visste ni att pillret görs på anjovis från Peru, och visste ni att den anjovisen är halvrutten, visste ni också det att den olja som extraheras ur dessa anjovis blir liggande i solen och värmen i över 60 till 90 timmar, dvs; allt för länge och att den oljan därmed blir utsatt för både solljus och oxidering som gör den härsken. 

Visste ni också det här att de som arbetar med den här industrin i Peru arbetar under så odrägliga förhållanden att man nästan kan säga det är kriminellt. Visste ni också att det är NORDISKA arbetsgivare bak den här industrin, visste ni också att hygienen på dessa fabriker är under all kritik, visste ni också att de Nordiska ägarna visste om detta, men valde att tiga om det...Visste ni allt detta och ändå väljer att fortsätta med era omega 3 doser , då är ni rena idioter. Visste ni inte om allt detta, ja då har ni varit lyckligt ovetande om den skandalindustri detta är och så har ni blivit en hel del klokare hoppas jag efter detta inlägg, jag säger som mina kollegor på NOFIMA i Norge, ät fisk minst två till tre gånger i veckan så slipper du hela detta elände, så enkelt är det.

Matfusk är det ända vi kan med stolthet utrota från denna planet. Det som ingen av oss visste förren idag när avslöjandena kom, åtminstone här i Norge, var att alla omega 3 piller på burk bör dras in för att det inte uppfyller det stränga krav man pålagt dem. Det rör sig dessutom om ett antal pillerburkar som består av den astronomiska summan några miljarder, och inte blir det bättre heller av att omega 3 på flaska är lika illa det också, känner jag den här industrin rätt så tystar man ner allting och återgår till det normala, och vad är det normala, tja, det onormala förstås.

Förr var mat någonting man kunde äta utan att behöva vara rädd för det, i dag bör väl maten räknas till en slags extremsport där man försöker övervinna rädslan av att stryka med eller i det minsta drabbas av en eller annan matrelaterad sjukdom. Vet ni vad industrin ger för råd, öppna pillret och smaka på innehållet fören du sväljer det, men kom ihåg det är inte farligt att svälja ändå... ooups ...  vad månne det finns för motpiller för detta. Minns ni viagra för män, nu har man även ett för kvinnor, vivägra heter det visst. Jag tror vi kommer behöva en hel del av detta "vivägra"...Tack för mig.

Bon appetit.

( I skrivandets stund pågår det många diskussioner och för att säga det milt, heta debatter om vem som ansvarar för det här, och industrin är mest upptagen av att få reda på vem som kommit på att avslöja dem.) skall vi skratta eller gråta...? Jag vet inte, men jag ler... som sagt, ärlighet varar längst!


Inga kommentarer: