MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 12 november 2011

Mat-tema-veckan: Renkött 7.11-13.11 avslutas med Farsdag och fest på renkött.


Den gångna veckan har den nationella mat-tema-veckan med temat renkött firats i Finland. Avsikten med temat renkötts-veckan har varit att lyfta fram det smakligt goda, unika och möra egenskaper som denna lappländska råvara består av. Mat-tema-veckan "renkött" föll påpassligt in i den höstliga ren-skiljnings (rarknings) säsongen. Renkött är en mycket mångsidig råvara som kan användas till det mest skiftande rätter både till vardags som fest. Nu är säsongens renkött återigen till salu och till söndag kan vi fira Farsdag med en festlig måltid på renkött.

Bakad Renfilé med råstekt potatis och grönsaker
Rostade tratt kantareller och en enbärs-viltsås


Receptet för 4 personer.
Ingredienser:

480-500 g renfilé
1 krm salt
1 krm svartpeppar
4-5 st krossade enbär
2 msk konjak
4 dl rödvin
1 msk socker
1 dl egen köttfond eller grönsaksfond

4-6 st potatisar med skal, (tvättade)
Några morötter i skivor
1 rödbeta i skivor
1 st rotselleri skuren i tärningar,(1x1 cm)
200 g kålrot skuren i tärningar,(1x1 cm)

1: Putsa och torka av renfilén. Blanda samman kryddorna och gnid in köttet med kryddorna. Låt stå på köksbänken och marinera sig en liten stund, ca ½ timme. Under tiden tvättar och skalar du rotsakerna och skär dem i tunna skivor och/eller tärningar.

2: Stek potatisen i stekpanna med lite olja och en klick smör. Stek dem tills det fått en vacker gyllenbrun färg. För dem över på en ugnsplåt och fortsätt grädda dem i ugnen på 120 graders värme 1 ca 15-20 minuter eller tills det känns mjuka. Det samma gör du med rotsakerna.

3: Ta nu renfilén, filéerna, och stek dem i smör på bägge sidor i en het stekpanna, det skall bli vackert gyllenbruna men ändå inte genomstekta, flytta filéerna över på den samma ugnsplåten som rotsakerna och fortsätt grädda i ugnen, men nu på betydligt lägre värme, endast 85 grader i ungefär 10 minuter. På det här viset behåller du saftigheten i köttet och en lätt rosa ton i färgen, samtidigt som allting behåller en jämn och passlig temperatur och fram för allt inte blir överstekt.

4: Deglacera ( skölj) stekpannan med vinet och konjaken och tillsätt fonden samt sockret, låt småputtra och smaka av allt eftersom, det kan hända att du behöver tillsätta lite vatten under tiden såsen puttrar i pannan, till sist monterar du i en smörklick och såsen är färdig att serveras, några enbär behöver du inte tillsätta i såsen eftersom du stekte de enbärskryddade fileerna i den samma pannan du just deglacerat för att ta till vara dessa smaker.

Skiva renfilen i lagom tunna skivor och fördela skivorna jämt på varje tallrik och frappera med en klick av såsen över, servera allting tillsammans med potatisen och rotsakerna. God Helg!


Smakligt veckoslut i renköttets tecken och ha en riktigt god och festlig Farsdag.

Bon appetit

Inga kommentarer: