MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

fredag 4 november 2011

Ny Nordisk mat skall ut i åldringsvården och på sjukhemmen.Nordiska rådet vill att den nya nordiska maten som redan är världskänd även skall införas i alla offentliga kök. Rådet gjorde ett beslut i den här saken på det årliga nordiska toppmötet i Köpenhamn den 1-3 november, man fastslog att göra en framstöt för att sprida det världsberömda matkonceptet till den breda allmänheten. Om man inför det nya nordiska matkonceptet också i det offentlig köken gör man stora ekonomiska inbesparingar i hälsosektorn, på det viset gör man ett hälsofrämjande arbete med en investering i framtiden.

Mat är någonting väsentligt för oss alla, det är en del av livet och borde också därför beredas mera uppmärksamhet. Den nya nordiska maten har alla det förutsättningar som krävs för att man skall kunna njuta ett fullgott liv. Dagens politiker har haft den tendensen att stirra sig blinda på det kortsiktiga ekonomiska effekterna inom elevvården och åldringsvården. Man har inte tänkt på den stora ekonomiska inbesparing man får om man redan från första stund satsar på maten i ett hälsofrämjande syfte. Det verkar som om vi nutidsmänniskor är mera intresserade av att bara leva för dagen och inte alls behöva bekymra oss om morgondagen, det är ändå lite synd,  för det är ju morgondagen som för oss vidare i vår utveckling.

Det sägs att man vet aldrig vad morgondagen för med sig, det är visserligen sant, men om man tänker sig att man förbereder sig för morgondagen för att kunna slippa obehagliga överraskningar som tex ohälsa på grund av för dålig kost så har man i alla fall eliminerat bort en hel del obehag, inte sant. Och det är det här man vill åstadkomma genom den nya nordiska maten, man vill säkra en hälsosammare framtid för alla de som är hänvisade till en offentlig måltid.

Det flesta nordiska restaurangkockar har varit medvetna om det här hälsoeffekterna redan i en längre tid och därför har man också bland kockarna kommit till den slutsatsen att den nya nordiska maten inte bara är en mode-fluga eller trend utan också ett varaktigt och hållbart incitament för att föra den nordiska maten med den nordiska råvaran fram för den breda allmänheten.

Det är glädjande att man inom Nordiska ministerrådet genom projektet ny nordisk mat har kommit till den här slutsatsen. Nu får vi bara hoppas på att den här matfilosofin resulterar i att lokalpolitikerna också nappar på den och kan se det goda effekter det medför.

Bon appetit

Inga kommentarer: