söndag 13 november 2011

Den Nordiska smaken, en matfilosofs strävan.

Vi vill alla så gärna vara Europeer och skall vi vara det så måste vi samtidigt som vi vill vara internationella också känna till och ta vara på vår egenart och identitet.  Därför är det så otroligt viktigt att vi också tar vara på det säregna nordiska smakerna.  I vår strävan efter att vara marknadsanpassade och internationella överhopas vi av smaker och råvaror vi varken har sett eller känner till.

Finländska lika mycket som, Svenska, Danska, Norska och Isländska råvaror har ursprungliga smaker. Det smakerna måste vi ta vara på och också bruka, inte förbruka, för kommande generationer skall också kunna ta del av dem. Arne Brimi, Norsk Gastronom och författare till ett stort antal kokböcker hävdar att den goda smaken är alltid lika aktuell - bara smaken får uttrycka sig i dag, inte i går eller i morgon.

"Små nyanser medför stadig ändring och man blir duktigare på köket, man blir trygg på att smakerna är goda nog, och har man nog vilja, kan det bli ännu bättre.  Många är upptagna av vem som lagar den bästa maten själv vill jag att var och en av mina gäster skall vara den bästa gästen, kanske jag då blir lite bättre varje gång som kock".  En filosofi man bara måste beundra och en filosofi som alla kockar borde förverkliga för sig själva. Ett gastronomiskt tänkande som alla kan och borde kunna utan ansträngningar förverkliga i det egna köket.

Själv inne i ett nytt årtusende har vi bara fyra grundsmaker i munnen, - surt, sött, salt och beskt. Det vill säga, kineserna menar att det är fem... Hur som helst, det viktiga i det här sammanhanget är att vi tränar dessa varje dag. Tränar våra smaklökar i att känna igen den ursprungliga nordiska smaken, den där smaken som vittnar om den egna Nordiska identiteten och härkomsten. Och det är genom den här vardagliga träningen och kokandet vi håller den nordiska smaken levande också för kommande generationer.

Vad jag vill ha sagt med detta är att vi behöver inte söka efter fjärran avlägsna råvaror för att på något vis känna oss marknadsanpassade eller trendiga när den egna råvaran är trots allt så mycket mera lätttillgänglig. Dessutom har populariteten för den nordiska råvaran och maten med den ursprungliga smaken fångat den stora världens intresse då den överallt i internationella sammanhang vinner pris på pris i kock-tävlingar. Den Nordiska råvaran med den egna säregna smaken har kommit för att stanna, den är ingen trend eller någon marknadsanpassning, den är en summa av ihärdigt arbete bland nordiska kockar och gastronomer som har den samma ärliga och uppriktiga matfilosofin man bland annat just ser och hör förverkligas hos Arne Brimi.

Bon appetit

2 kommentarer:

M sa...

...får jag komma med en liten rättelse;) salt som en av grundsmakerna glömdes då du skrev både bittert och beskt där...

Christian Tikkanen sa...

JO, tack. Du har så rätt. rättelsen godtagen =)



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen