MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

torsdag 29 december 2011

Berusad kyckling!


Apelsin och konjaks-marinerad gårdskyckling
kålrot "bolinhos" med citron sås 
karamelliserad rödkål och soffrito


Putsa och torka av några kycklingfiléer och lägg dem i en marinad på en blandning av saften från en apelsin och ½ dl konjak. Låt stå i marinaden över natten. Strimla rödkål ( ca 250 gr) och bryn den i en kastrull med lite smör. Tillsätt 1 msk socker och 2 dl rödvin och låt det koka ihop tills all vätska har reducerats bort och kålen känns mjuk. Montera i en liten klick smör och rör om.

Soffriton lagar du på en del rivet eller strimlat apelsinskal, en del, mycket finstrimlad morot och rotselleri. Allt detta bryner du i en stekpanna med lite olja tills det har blivit knaprigt. Låt det därefter svalna på hushållspapper förren du lägger det upp tallrikarna.

Bolinhos gör du på följande vis: Om du har överbliven potatismos smaksätter du den med finhackad lök och persilja samt 1 dl riven ost. Forma till små vackra bollar som du sedan vänder först i uppvispat ägg och sedan i skorpmjöl. Stek dem i olja eller frityrkoka dem tills det fått en vacker gyllene färg. 

Stek kycklingfiléerna i stekpannan vackert gyllenbruna. Häll därefter marinaden över i stekpannan och låt filéerna badda i marinaden en liten stund. Lyft dem upp och fortsätt koka såsen ihop med ½ dl citronsaft och lite tjock grädde. Servera genast.

Bon appetit

Inga kommentarer: