MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 25 december 2011

Den optimala julen...

Decembermånad är för många en stressande tid. Julgåvor skall köpas och packas in och redan bara det, vem som skall få vad, skapar stort huvudbry. Julgranen skall i hus och maten likaså. Vi skriver milslånga kom ihåg listor, rusar från butik till butik och strävar och kämpar på för att försöka hinna med allt, för jul skall ju vara jul, inte sant...?

Nu när den största yran och stressen har lagt sig kan jag inte låta bli att göra mig några reflektioner över julens stora förväntningspress. December blir av en eller annan grund fjärran från verkligheten, med rosa målade vyer och om hur allting bör vara. Vi ser framför oss bondgården med julkärven på grinden och i stallet sitter jultomten och äter sin julgröt. I köket är det husmor som styr och ställer - hon bakar och tvättar. I veckovis har hon förberett den stora festen. Höstens arbete skall ge lön för mödan. Traditioner skall hållas och ritualer skall följas.

Vi har lätt för att glömma verkligheten. En romantisk tanke om den optimala julen är oförenlig i dagens familjer med barn där både mor och far är ute arbetande. Alla julförberedelser måste ske om kvällen eller i helgerna. Fulla kakboxar med sju slag är för dem en saga blott, och vad skall vi egentligen med alla dessa kakor av sju slag som varar ända till påsk? Vi måste lära oss till att bara göra vad vi orkar, kan och vill, det är faktiskt nog så tillräckligt redan det. Visst, vissa ritualer och traditioner måste följas men det betyder inte att vi för den skull skall kasta oss huvudstupa in i julfirandet med själ och hälsa som insats. Man har faktiskt rätt att ta det lugnt även före jul och vem vet, kanske det är det som är den hemliga nyckeln till den optimala julen.


Ha en god fortsättning på julfirandet.

Bon appetit

Inga kommentarer: