tisdag 6 december 2011

En annorlunda glögg! Mulled cider glögg.

En äppelcider glögg som ger julstämmning
och värmer i vinterkylan.

Receptet för 4 personer

Ingredienser:

8 dl god äppelcider
2 st hela stärnanis
2 st hela nejlikor
1 krm kardemumma
1 krm kanel
½ krm ingefära
½ dl socker
1 dl vitvin
2 cl calvados


Blanda samman alla ingredienser utom Calvadosen i en kastrull och värm upp till kokpungten.
Tillsätt calvados till sist och häll upp i värmetåliga glas och servera genast, gärna med grovhackade valnötter eller hasselnötter till. Vill du göra det lilla extra med den här slags julglögg kan du lägga en citronskiva i varje glas fören du häller upp den rykande glöggen i glasen. Den här glöggen ger en försmak av julen samtidigt som den också påminner oss om den gångna höstens goda skördar en köksträdgård kan ge i form av tex just äpple. En lite annorlunda julglögg som är väl värd att prövas nu under julen. 

Bon appetit.


Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen