Vi valde hemma hos oss att följa det Svenska exemplet med jullax men med en egen insatts av tillredning och smaksättning. Det blev en kombination av Tore Wretmans inkokta lax och Ingrid Espelid Hoviks kokta lax med Sandefjordsmör, med andra ord så blev det en lax med anor och en lax med starka band till några av Europas allra främsta gastronomer.
Gör så här. Blanda samman i en kastrull 1 liter vatten, ½ dl ättika, 2 st stjärnanis, 5 st hela nejlikor, en halv kanelstång, 1 tsk salt. ½ dl socker, en hel morot i tunna skivor, 100 g rotselleri skuren i tunna små skivor, en hel persiljerot som du skivar likt moroten i mycket tunna skivor. Låt den här blandningen få koka upp och när det kokar sätter du i laxen du skivat upp i lagom stora skivor eller kuber. Ta av kastrullen från värmen och låt fisken dra i den heta vätskan i ca 3 -5 minuter och servera därefter genast med dillstuvad potatis eller bara en lätt sallad. Jag ville dessutom servera vår lax på dagen före doppare dagen med en gräslöks hollandaise, som en slags bekräftelse på att julen är bakom knuten samtidigt som vi går mot ljusare tider och att sommaren är inte långt undan trots allt.
Nu tar jag officiellt jullov och återkommer igen efter nyår. Väl mött och:
GOD JUL
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar