måndag 26 december 2011

Restmat blir färdigmat!

Rester från julens digra julbord är det knappast någon som sluppit undan, det är någonting det flesta av oss får erfara, matrester som vi inte riktigt vet vad vi skall göra med, äta eller kasta, det är den eviga frågan! Men nu när färdigmat är så populärt kan det vara på sin plats att slå hål på den allmänna uppfattningen om färdigmat. Det är nämligen så att det mesta av resterna från julbordet kan man spara och göra någonting nytt av, man kan laga en ny och spännande måltid på resterna som man sedan fryser ner i lagom stora portioner och helt plötsligt så har innebörden för restmat och främst färdigmat fått en helt ny mening. Jag inbillar mig att alla kan laga god mat så länge man gör det av egen fri vilja och med en liten gnutta inspiration från andra.

Restmat blir inte bara färdigmat, det kan också bli festmat, en festmåltid annorlunda allt annat man kunnat tänka sig. Tänk bara på en så enkel sak som rödbets-salladen och sillarna, det kan omformas till en festlig måltid du sent skall glömma, eller skinkresterna du fortsättningsvis inte vet vad du skall göra med. Alla det här resterna kan du och borde du ta till vara, det är råvaror du kan trolla fram det mest glamorösa och stilfulla rätter av och ändå inte behöva lägga så mycket arbete på dem, tänk på det!

Hacka en gul lök i små tärningar och lägg det i en skål. Gör likadant med gravlaxen och tillsätt de i skålen, har du kvar av sikrom eller laxrom tillsätter du också det, proportionerna är lika mycket av varje ingrediens, har du även någon sillbit till övers finhackar du dem och slänger även de i skålen. Rör i ca ½ dl crème fraiche och 1 msk majonnäs, salta och peppra försiktigt och smaka av blandningen.

Skär några skivor jullimpa i lagom stora fyrkanter eller små runda kanapéer. Stänk varje brödskiva med pressad citronsaft eller lime. Börja bygga upp dina kanapéer med att lägga en limpskiva i botten därefter lägger du på en klick av den fiskblandningen du har i skålen över limpskivan, fortsätt mura upp tills du har fått ihop tre lager, d.v.s, en limpskiva i botten, en i mitten och en på toppen. På den översta skivan limpa dekorerar du med antingen finhackad gravad lax eller sikkaviar och som kronan på verket sätter du en liten mängd karamelliserad rödkål och ett rostat rotselleri chips. Runt kanterna på själva kanapén eller minismörgåstårtan som vi också kan kalla den, monterar du finskurna skivor av sockerärter eller strimlad vanlig gurka. Placera på tallrik och dekorera omkring med den överblivna rödbetssalladen.


Kanapéer på jullimpa  
varvad med kallrökt sik och gravad lax
toppad med rödkålskaramell och rotselleri chips
flankerat med rödbetssallad


Bon appetit.

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen