MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

torsdag 29 december 2011

Vad skall vi ha till nyårsafton...

Detta blir vår nyårsmiddag.

Entrérätt:

Gotlands tryffel och kantarell bakad sjötunga
syltad purjolök, och rökt pilgrimsmussla
och hummersky


Förrätt:

Grönsakstimbal och picklad blomkål
konjaksstuvad gräddkräm, lammkorv och rosmarinkrisp


Mellanrätt:

Langustsmör och friterad kungskrabba
med rågbrödskrutonger


Varmrätt:

Rödvins marinerad älgfilé, gräddig potatisfondant
hericot vertes i beacon, samt 
smörade kantareller och en viltsky


Några nordiska ostar:

Auraost med valnötskinuski och pepparkaka
Bredsjö blå och äppelkrokan
Tine camember med timjan-apelsinhonung


Efterrätt:

Calvadosinkokt päron, choklad-amaronesås
hasselnötsflarn och knäckekrisp med bon bon
och vitchokladpulver 


Drycker:
Aperitif: Champagne Bollinger grand cru. Frankrike
Entrérätt: Chassagne Montrachet, Bourgogne 2002. Frankrike
Förrätt: Vosne- Romanee, Les Brullées 2001. Frankrike
Mellanrätt:  Weingut Bründlmayer. Grüner Veltliner Kremstal 2001. Tyskland
Varmrätt: Castelforte Amarone della Valpolicella 2008. Italien
Ostar: Muscatell De Setubal 2003. Portugal
Efterrätt: Österreich Weinrieder, Riesling Eiswein 2002. Österike.


Bon appetit

(Recepten finns på bloggen från förr.)

2 kommentarer:

Monica sa...

Funderade just över efterrätten... det får bli päron!
Matglatt Nytt År till Hakadalingarna önskar jag inkl. familjen.

Christian Tikkanen sa...

Tack tack. Det samma till Er.