Förrätt:
Blinier med sikrom, lök och smetana
en Rysk klassiker
Ingredienser
3 dl mjölk
1 paket jäst (50 g)
2 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
2 st ägg
1 nypa salt
50 g smör
Ingredienser
3 dl mjölk
1 paket jäst (50 g)
2 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
2 st ägg
1 nypa salt
50 g smör
1: Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken, rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt båda mjölsorterna och vispa till en jämn smet.
2: Dela äggen i gula och vita och vispa ner gulorna och salt.
3: Låt smeten stå framme och jäsa under bakduk i 40 minuter.
4: Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda ner smör och vitor i den jästa smeten.
5: Grädda i blinipanna på medelvärme. Vänd och grädda också andra sidan. Servera direkt med löjrom, en klick crème fraiche, hackad lök och citron.
3: Låt smeten stå framme och jäsa under bakduk i 40 minuter.
4: Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda ner smör och vitor i den jästa smeten.
5: Grädda i blinipanna på medelvärme. Vänd och grädda också andra sidan. Servera direkt med löjrom, en klick crème fraiche, hackad lök och citron.
Varmrätt:
Stekt kalvfile och grönsakskompott
med en stark kalvfond
Ingredienser:
300 g kalvfilé
1 gul lök i tärningar
Några stora potatisar skurna i tärningar, (skalet får vara kvar)
2 st tärnade morötter
1 st tärnad rå rödbeta
En bit rotselleri i tärningar
2 dl stark kalvfond, ( gjord av dig själv)
2 dl rödvin
1 dl vatten
Salt och peppar
Ingredienser:
300 g kalvfilé
1 gul lök i tärningar
Några stora potatisar skurna i tärningar, (skalet får vara kvar)
2 st tärnade morötter
1 st tärnad rå rödbeta
En bit rotselleri i tärningar
2 dl stark kalvfond, ( gjord av dig själv)
2 dl rödvin
1 dl vatten
Salt och peppar
1: Salta och peppra kalvfilén och bryn den i smörad panna vackert gyllenbrun. Lägg den därefter i alufolie och låt den efterstekas i ugnen på 120 graders värme i inte mera än 7-9 minuter. Ta den ut och låt den vila i 5 minuter i folien förren du skivar upp den i portioner.
2: Under tiden förbered du såsen genom av att blanda samman alla ingredienser för kalvfonds-såsen och låter det koka till en lagom simmig konsistens, vill du kan du tillsätta en msk tomatpure mot slutet tillsammans med 1 tsk socker som avrundning på smaken i fonden.
3: Stek grönsakerna i en het stekpanna tills det känns lagom mjuka, salta och peppra samt smaka av och servera tillsammans med resten av garnityret.
Efterrätt:
Chokladmarkis med vinteräppelsallad
och blåbärskulisch
Ingredienser:
100 g blockchoklad
2 dl grädde
2 msk konjak
2 st syrliga äpplen skalade och skurna i större bitar
½ dl grädde
knivsudd malen kardemumma
En nypa kanel
2 msk socker
1 dl frysta eller färska blåbär pressade genom durkslag
eller körda genom mixer.
100 g blockchoklad
2 dl grädde
2 msk konjak
2 st syrliga äpplen skalade och skurna i större bitar
½ dl grädde
knivsudd malen kardemumma
En nypa kanel
2 msk socker
1 dl frysta eller färska blåbär pressade genom durkslag
eller körda genom mixer.
1: Smält chokladen i vatten bad, vispa grädden till tjockt skum och häll i den smälta chokladen tillsammans med konjaken, rör om och ställ därefter genast i kylskåp för att stelna till.
2: Blanda samman kryddorna med äppelbitarna och stek äpplena i stekpanna med lite smör och ½ dl grädde, strö över sockret, rör om och låt svalna.
3: Ta fram chokladröran ur kylen och gör vackra bollar eller andra former av din chokladmarkis, ställ en klick av vinteräppel-salladen vid sidan av och montera blåbärskulischen på tallriken och servera genast.
Bon appetit