tisdag 17 januari 2012

Den röda baronen!



Den extrema röda färgen, jordsmaken, halten av vitaminer och mineraler gör rödbetan till en grönsak med hälsosamma förtecken, en vitaminbomb och näringskälla som vi borde använda oss av mera än det vad vi gör idag. Den är en gammal kulturväxt som odlats redan i flera tusen år. Vi här i norden förknippar den för det mesta med inlagda rödbetor i ättikslag och som ett tilltugg till olika rätter. Janssons frestelse utan inlagda rödbetor är som kärlek utan kyssar man bara måste ha rödbetor till frestelsen, det hör liksom ihop.

Går vi lite österut på jordgloben samtidigt som vi sneglar söderut hamnar vi på den östeuropeiska sidan som Ryssland, Ukraina, Bosnien, Rumänien osv. Där är rödbetan en ständig följeslagare på tallriken antingen som kokt, stekt eller grillad, den förekommer i grytor, grönsaksgratänger och soppor i olika varianter, men den soppa som nog gjort rödbetan bäst känt är nog den Ukrainska Borstjsoppan, en mustig rödbets soppa som oftast består av endast grönsaker och en massa riven rödbeta, men kan också varieras med kött från gris, ko, eller kyckling och som sedan toppas med en klick av smetana.

Borstj är lika känd som den Franska bondesoppan "Pistouen" och är en signaturmelodi för det Ukrainska bondesamhället på samma sätt som den franska bondesoppan är Frankrikes svar på stolthet och äkta lantliv. Det har blivit mig berättat att enligt en gammal Ukrainsk folktro skulle rödbetan alltid få den bästa tänkbara behandlingen och aldrig kokas, stekas eller grillas förrän den hade blivit kokad med skalet på, annars kunde farsoter och hemska ting drabba hushållet där den tillreddes, man ansåg att den råa rödbetans saft var ett tecken på att blod kunde bli spillt, rödbetan skulle alltid förberedas försiktigt och varsamt så att den röda saften inte hamnade på fel ställe, därför var det också med stort förakt man bland folket såg på adeln som lagade soppan på råa rödbetor, utan att först koka den med skalet på, man trodde adelsmännen var ute efter hämnd för någonting.

Idag är dessa föråldrade vidskepelser bara ett minne blott och rödbetssoppan har åter traskat in i det folkliga köket med en mera gastronomisk avsikt än förr, soppan har vandrat jorden runt och blivit en soppa alla älskar, den har fått en stor uppmärksamhet, minst lika stor uppmärksamhet som det dåtida baronerna haft. Soppan har otvivelaktigt blivit till den röda baronen i vår tid!


Rödbetssoppa med Creme freche
1 liter vatten
1 dl kycklingfond
2 st rödbetor, rårivna
1 dl beacon i tärnigar
1 dl tärnad potatis
2 msk dill
1 dl creme frech till garnering av soppan

1: Stek baconet tills det blivit gyllen färgat.
2: Lägg alla ingredienser i en lagom stor kastrull, koka tills grönsakerna blivit lagom mjuka, salta
och peppra samt smaka av.
3: Servera tillsammans med en klick smetana eller creme frech och ett gott bröd till.

Bon appetit

2 kommentarer:

Anonym sa...

ser gottig ut, passar för gottegrisar, hahaha skoja den var faktist jättegod. Det var mitt barnbarn som sa att den var var gottig och passade för gottegrisar när jag gjort den, han kallar ,(mig nämnligen gottegrisen!)Men barnen älskade den och bad om receptet, så tack så mycket du!

Christian Tikkanen sa...

Nämen så bra att barnen gillade detta, det är ju en fin bekräftelse på att någonting är gott om man får ett sådant tillbakameddelande. Tack för det.



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen