MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

torsdag 5 januari 2012

Den som fikar efter mycket... mister ofta hela stycket! Banta dig smal med smör .... ????

Det är eftermiddag och paret Vesipatja är i färd med att träda in i den stora livsmedelsbutiken. Parets yngsta dotter, Meri'a är van vid att få sin vilja igenom så hon föreslår att det är chipsdag i dag, Lempi och Kalle-Kulta Vesipatja är föräldrar som aldrig lärt sig säga nej och än mindre någonsin kommit på att matfostra sina barn så följden är att Meri'a får sin vilja igenom.

På vägen genom affären rundar det kött och fiskdisken och där står det också en liten monter med några aktuella kokböcker strategiskt utplacerade för att fånga kundernas blickar och eventuella intresse. Paret stannar till och på försättsbladet kan det läsa följande: Gå ner i vikt med fett, när allt annat känns omöjligt. Paret Vesipatja stirrar varandra djupt i ögonen och med en enande nick bestämmer det sig för att lägga boken i kärran.

Nu är saken den att både Lempi och Kalle Kulta är båda överviktiga och har under åren skaffat sig en diger kroppsmassa som när man lägger i hop den gemensamma vikten blir nästan lika mycket som en mindre bils totalvikt, närmare 260 kg. Det blir inte heller bättre av att dottern också är i färd med att få en allt för korpulent kropp, vad var det man brukar säga, sådan dotter sådan moder...hur som helst, paret Vesipatja har ju i alla fall försökt gå ner i vikt och många läkarbesök har det även hunnit med under åren.

Frukt och bärdisken lika mycket som grönsaksdisken rusar paret förbi i sådan fart att man nästan skulle tro att det har ont om tid, men det visar sig att färdigmat hyllan är den som lockar, där stannar man till i en evighet verkar det som och man insuper det magiska krafterna från hyllan. Det blir två packet , nej det blir tre paket med 2 portioner var färdig mat med köttbullar i brun sås, potatismos och kokta grönsaker,  för familjen Vesipatja är hungriga stackare.  Så även om det där antalet portioner hade mättat minst 6 personer är det i minsta laget för dem.

Smör... SMÖR... SMÖÖR,  konstaterar Lempi, vi måste köpa smör det lär ju ska vara så bra att banta med, säger hon till sin make Kalle- Kulta. Hmm ja jooo, ta några kilo. Väl framme vid kassan har paret lyckats roffa åt sig lika mycket mat som en hel bataljon kunde klara av att överleva på i minst ett halvår.

Väl hemma med alla matkassar är det mikron och portionerna med köttbullar samt den bekväma soffan med den stora flat-skärmen som gäller, där äter man till och med sin morgonfrukost. Dotterns chips slinker ner mellan köttbullarna tillsammans med det klistriga potatismoset och allt sköljs ner med minst en liter coca cola.

På den stora flat skärmen går det just ett program om mat och hälsa, och hur man kan gå ner i vikt med en fettrik kost. Lempi och Kalle-Kulta sitter som fastklistrade i soffan och det sista chipsresterna slinter ner med mera coca cola. På flat skärmen dyker det ständigt upp en bokstavskombination det hört om men aldrig tänkt över dess mera, LCHF, gå ner i vikt på ett sunt sätt utan att minska på ditt fettintag.. står det.

När tröttheten tar över är det dags att gå till kojs och fulla med både mat och nya infallsvinklar på hur det skall kunna bli av med en del kilon, en hel del dessutom kastar det sig båda samtidigt i den sköna vattensängen med en duns. Det hörs ett litet svagt pysande, så där som när luften går ur en ballong och plötsligt känns det också både fuktigt och lite kyligt omkring dem där det ligger. -Lempi, -ja Kalle, -jag tror att vi behöver komma oss upp ur sängen annars drunknar vi...

I eftertankens kranka blekhet konstaterar det båda att banta det måste de och hur det görs spelar ingen roll så länge det inte behöver ändra så nämnvärt på sina kostvanor... vad var det som reklamen bestod i, gå ner i vikt på ett sunt sätt utan att minska på ditt fettintag, såå var det visst..! Och vad stod det på den där kokbokens försättsblad, Gå ner i vikt med fett, när allt annat känns omöjligt...?

I eftertid kommer det också visa sig att paret Vesipatja aldrig kom sig ur sina dåliga matvanor av en så enkel anledning att det blev fångade av den moderna flugan: reklam. En bit mördande reklam som till råga på allt råkade passa just dem, de att äta sig mager med fet kost. Men med kombinationen färdigmat, lathet och LCHF råden att äta mera fett och mindre kolhydrater visar det sig att paret Vesipatja behöver ambulans transport till närmaste sjukhus, inte för att det just nästan drunknat, men på grund av att deras kroppar har kolapsat, Kalle-Kulta lider akut hjärtsvikt och Lempi får allvarliga problem med att hållas upprätt, hon får svimningsanfall som visar sig vara mycket allvarliga, hon hart gått in i en sockerchock.

Händelserna i den här historien är faktiskt sanna, men personnamnen är fiktiva, det skedde i England för ett antal år sedan och i dag är paret friska men går på uppföljningskontroller varje månad för att kontrollera sina hälsotillstånd. Dottern då, hur gick det med henne, lyckligtvis fanns det på hennes skola en hjälpsam lärarinna som tog hand om matfostran för henne och i dag är barnet en av det många smakskolebarn i den Engelska versionen av Sapere som bland annat Jamie Oliver varit med om att starta upp. Paret Vesipatja mår i dag efter omständigheterna väl och är stolta över att dottern infört andra rutiner i hemmet och köket som är till gang för hela familjen.

Konklusionen är följande: allt för många har blivit allt för lata och tycker att soffan är den bästa träningsplatsen för att hållas i form och så blir man bara fetare och fetare och latare och latare samtidigt som man inser att man borde göra något och då blir det sämsta valet med den enklaste lösningen oftast det man väljer, dvs. man har ätit fel i åra vis, allt för fet mat, hel och halvfabrikat och så kommer lchf rådgivare och säger åt dig att fortsätt att äta fet mat, du kan banta dig lycklig på det, och cirkusen är i gång, kostdiket och hälsoträsket hägrar inte i horisonten mera, man är mitt i det och att komma upp ur det kräver otroligt stora ansträngningar och det slutar allt som oftast också med en kolaps och ett tillbakaslag, det är den bittra sanningen som man dessutom väljer att ignorera just därför att det blir för jobbigt. Sensmoralen i hela detta är låt dig aldrig luras av påkostad reklam, speciellt reklam baserad på kostråd, man kan inte köpa sig fri från ohälsa med ännu mera ohälsa.

Så en gyllene regel för alla som skall banta, du måste förbränna mer än vad du förbrukar för att överhuvudtaget kunna mista några kilon, så de att som bland annat LCHF förespråkar: äta mera smör, det är rena idiotin och bara nonsens, du gör dig själv en björntjänst med det, Bantning kräver stor arbetsinsats i form av träning och åter träning eller hårt fysiskt arbete för att du skall gå ner i vikt. Det är den kalla sanningen oavsett vad annat som blir sagt.


Bon appetitInga kommentarer: