MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

fredag 27 januari 2012

Flamberade fikon och hemlagad glass


Flamberade fikon,  och vanilj-glass
valnötskaramell och hasselnötskräm
med en punchsås från Setermo

Tag ca ½ dl valnötter och lika mycket hasselnötter och lägg dem i en kastrull. Tllsätt 1 msk smör, 1 dl socker och 1 dl grädde. Låt allting koka ihop till en tjock trögflytande kinuskiaktig massa. Låt svalna.

Dela några färska fikon i mindre klyftor, värm upp en flamberingspanna och lägg i 1 msk smör, 2-3 st sockerbitar och saften av en apelsin. Låt sockerbitarna lösa upp sig i pannan med apelsinsaften. Lägg i fikonklyftorna och låt dem svettas en liten stund, häll över ½ dl punch , tänd på och låt lågan självslockna.
KOM IHÅG ATT INTE GÖRA DETTA UNDER KÖLKSFLÄKTEN. Servera genast med nötkrämen och en god glass till, häll också över överbliven punchsky på tallrikarna eller över glassen.

Bon appetit

Inga kommentarer: