MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

måndag 9 januari 2012

Årets naturråvara "vildingar" i köket!


Föreningen Arktiska Aromer i Finland har valt Kråkbäret till årets vilda bär, Röllekan till årets vilda ört och björk-svampen till årets svamp. Fina råvaror och en del av dem nog så speciella, det skall bli intressant och spännande och inte minst lite utfordrande att få göra någonting ut av dessa råvaror. Goda kollegor nu får vi gnugga geniknölarna våra och komma med en massa innovativa recept. Jag ser fram emot tiden med dessa råvaror. Här får du mera information om årets "vildingar" som skall erövra köket och ge smak åt många nya och kanske gamla rätter:






Bon appetit.

Inga kommentarer: