Galette Norwegia med flamberade hjortron
hallon-päroncoulis och chokladdekor
© Christian Tikkanen 2012
Ta ett smördegs botten och dela det i två lika stora fyrkanter. Skär ut en inre fyrkant i smördegsplattan utan att för den skull skära helt igenom. ( Den här inre fyrkanten tas bort efter att smördegsplattan är färdig gräddad och i smördegsbottnet fyller du hallon och päronmassan).
Chokladdekoren görs så att du smälter lite mörk blockchoklad i vattenbad och därefter spritsar du ut vackra lagom stora dekorationsbitar av chokladen på ett bakplåtspapper, ställ chokladen i kylen en stund så att den hinner stelna ordentligt och därefter tar du några chokladdekorer och ställer dem på dina tallrikar enligt bilden ovan.
Ungefär 100 g hjortron behöver du till flamberingen. Hetta upp en flamberingspanna och lägg i 1 msk socker och ½ dl hjortronlikör samt hjortronen låt det brynas i några få minuter just så lagom länge att hjortronen hinner bli ordentligt varma, vrid upp värmen på plattan till full effekt och häll i ½ dl konjak och tänd omedelbart på, låt lågan från konjaken fallna av sig självt och lägg därefter upp de flamberade hjortronen på tallrikarna tillsamman med resten av tillbehören. Vill du kan du även låta några matskedar god vaniljglass slinta med ner i eller över galetterna. Och är man riktigt inkommen i flambering kan man med fördel även låta flamberingen ske så att själva galetten är den som brinner samtidigt som den serveras, på så vis blir hela efterätten en enda show, någonting som verkligen imponerar på dina gäster, då måste du bara komma ihåg att hålla alkoholen varm i minst 80 grader för att flamberingslågan skall kunna hållas levande tills du har serverat efterätten till dina gäster. Jag kan lova er att det imponerar på gästerna.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar