söndag 8 januari 2012

Galette Norwegia


Galette Norwegia med flamberade hjortron
hallon-päroncoulis och chokladdekor

© Christian Tikkanen 2012


Ta ett smördegs botten och dela det i två lika stora fyrkanter. Skär ut en inre fyrkant i smördegsplattan utan att för den skull skära helt igenom. ( Den här inre fyrkanten tas bort efter att smördegsplattan är färdig gräddad och i smördegsbottnet fyller du hallon och päronmassan).

Chokladdekoren görs så att du smälter lite mörk blockchoklad i vattenbad och därefter spritsar du ut vackra lagom stora dekorationsbitar av chokladen på ett bakplåtspapper, ställ chokladen i kylen en stund så att den hinner stelna ordentligt och därefter tar du några chokladdekorer och ställer dem på dina tallrikar enligt bilden ovan. 

Ungefär 100 g hjortron behöver du till flamberingen. Hetta upp en flamberingspanna och lägg i 1 msk socker och ½ dl hjortronlikör samt hjortronen låt det brynas i några få minuter just så lagom länge att hjortronen hinner bli ordentligt varma, vrid upp värmen på plattan till full effekt och häll i ½ dl konjak och tänd omedelbart på, låt lågan från konjaken fallna av sig självt och lägg därefter upp de flamberade hjortronen på tallrikarna tillsamman med resten av tillbehören. Vill du kan du även låta några matskedar god vaniljglass slinta med ner i eller över galetterna. Och är man riktigt inkommen i flambering kan man med fördel även låta flamberingen ske så att själva galetten är den som brinner samtidigt som den serveras, på så vis blir hela efterätten en enda show, någonting som verkligen imponerar på dina gäster, då måste du bara komma ihåg att hålla alkoholen varm i minst 80 grader för att flamberingslågan skall kunna hållas levande tills du har serverat efterätten till dina gäster. Jag kan lova er att det imponerar på gästerna.



Bon appetit

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen