MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 22 januari 2012

Grillad kycklingfiléGrillad gårdskyckling Stange
mathavre med sparris och rotsaker
samt en pepparotssås


Beräkna ca 125-140 gram kycklingfilé per person. Jag har använt en lokal kycklingfarms egna produkt då jag vet jag vad jag får, närodlat och närproducerat. Linda in kycklingfiléerna i några skivor beacon var. Stek dem i stekpannan tills det är genomstekta men inte heller överstekta. Under tiden skär du några gröna sparris, en gul lök, en hel röd paprika, en hel mindre morot och palsternacka i mycket små tärningar. Blanda grönsakerna med varandra. Koka 2 dl mathavre så som det står på förpackningen, (brukar ta ca 12 minuter),  häll av vattnet, salta och peppra mathavren och tillsätt nu det fin skurna grönsakerna, lägg på locket och låt blandningen svettas i kastrullen tills kycklingen är genomstekt.

pepparrot-såsen gör du på följande sätt: Blanda ihop 1 dl creme fraiche med 2 msk majonnäs, 1 tsk riven pepparrot och 1 tsk tomatpuré. Rör om, salta och peppra samt smaka av. Lägg upp allting enligt bilden ovan. Kycklingfilén har jag delat på mitten, dvs, jag har skurit upp kycklingen rakt över muskeltrådarna.

Bon appetit

Inga kommentarer: