MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

fredag 13 januari 2012

Den Norska Måltiden!


Hjärtmusslor, blåmusslor, färska kokta räkor, Norsk kungskrabba, Pilgrimsmusslor och en hel del hemlagad majonnäs och römme-röra, kan det bli mera norskt än detta, knappast. Alla råvaror så pin färska att det ännu sprattlade förren det hamnade i kastruller och grytor. "Sjömat" som Norrmän själv nämner det, är någonting av det bästa som kan erbjudas.

Visste ni förresten att "skreifisket" Lofottorskens fångstsäsong har börjat, i går styrde inte mindre än ca 20.000 torskfiskebåtar ut på det norska havet för att fånga den norska lofottorsken, "SKREI" som den officiellt heter, och visste ni att det är just den fisken som blir till lutfisk i nästa år, efter att den har fått torka i det fria nästan ett helt år. Men före det har man just nu i januari hunnit med att efter fångsten njuta av både torsktunga, torskkinder (Kjaker) torsklever, torskrom och torskfile absolut färskt i sina bästa former.

Den Norska sjömats-traditionen är ett kapitel för sig. Det krävs en hel del mod och fantasi för att man skall nå upp till den position som norrmän flest själva har när det gäller "sjömat", (skaldjur och fisk) man äter skaldjur och fisk minst 2-3 gånger i veckan i varje norsk familj och det är ingenting ovanligt snarare en regel än ett undantag och dessutom verkar man må bra av den förhållningsregeln. Enligt den senaste forskning är den Norska befolkningens medelålder allt från 10 till 25 år högre än hos många andra nordbor och det beror direkt på den stora mängd sjömat man äter. Norrmän är kända för sin hurtighet och livsglädje, för sitt öppna sinne och sin vänlighet och jag vågar nästan påstå att det är också sjömatens förtjänst.
 Den Norska Atlant-havstallriken 

Hjärtmusselconfit och blåmusslor i vitvin
kungskrabba i dillsås med pilgrimsmusslecabare
och lätt rökta Oslofjordräkor vitlöksbatong 
samt gräslöks och dillmajonnäs

En del av "Den norska Måltiden"

Bon appetit

3 kommentarer:

Hon som lägger puzzlet sa...

Avundsjuk!! - Synd att här finns så litet skaldjur... skulle jag bo i Norge eller vid medelhavet skulle jag nog livnära mig enbart på seafood:-)

Gott Nytt År!

Christian Tikkanen sa...

Jag förstår avundsjukan, men man kan ju trösta sig med att laken är snart i säsong hemma i Finland och abborren den nappar som bäst just nu. God fortsättning på det nya året. En liten parentes i fisksammanhang, här anses sik vara en skräpfisk, och hemma i Finland är den en ren delikatess, här slänger man den åt katten, förstår inte riktigt varför, men för att låna ett typiskt norskt uttryck: Sån er de bare. =)

Hon som lägger puzzlet sa...

Tack. Kul jämförelse.. Lite som med sportfisket här.. Här anses gäddan vara skräpfisk, men är högaktad i östeuropa där sportfiskevattnen helt förstörts.

(Älskar din Piafflåt som inledning!! Super!!)