MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 15 januari 2012

Grillad entrecote!


Grillad entrecote och rotsakspytt
Machè-sallad och pepparrot-sås

Skär 2-3 st potatisar i små tärningar, gör likadant med en rödbeta, en till två morötter, lite beroende på storlek förstås, en persiljerot och två lökar. Bryn rotsakerna i stekpanna och flytta dem över i en ugnsfast form och låt dem efterstekas i ugnen på 165 grader i ca 10 minuter.

Under tiden putsar du av 4 st lagom stora entrecote biffar, ca 150 g per person. Stek dem hastigt i en het stekpanna med lite smör och lyft dem upp på fat. Ta en handfull maché-sallad och blanda samman med lite finskuren röd paprika och några spritärter, placera över biffarna en lagom stor mängd av salladen och till sist häller du över en del pepparrots-sås och en skvätt sky som du fått genom av att skölja ur pannan med lite rödvin. 

Pepparrots såsen gör du så här: Blanda ihop 2 msk creme frech  med 1 msk majonnäs 2 msk riven pepparrot och salt efter behag. Vitsen är att såsen skall vara så pepparrot stark som möjligt utan att för den skull ge ett intryck av att vara för stark, du bör smak dig fram till den rätta mängden. Såsen skall vara balanserad och i absolut harmoni med köttet. Servera genast.


Inga kommentarer: