Jag kan inte låta bli att dela med mig av en bakelse som nog slår det flesta andra bakverk av fatet. Runebergstårtan, eller egentligen så är det ju inte en tårta utan en bakelse, är så himla god och mycket speciell, en bakelse som, tror jag, är den enda bakelse som endast och enbart bakas under en mycket kort period, den första veckan i Februari till ära för Finlands Nationalskald: Johan Ludvig Runeberg som har sin födelsedag den 5 februari. Runebergstårtan är minst lika känd som skalden själv och äts både hemma och på kaféer land och rike runt. Runebergstårtan förenar landet i en slags nationell gemenskap och påminner oss samtidigt om hur viktigt det är att bevara gamla traditioner och värna vår kulturhistoria. Det är bara så synd att bakelsen efter den 5 februari glöms bort och inte ges lika stor uppmärksamhet resten av året.
Bon appetit
Receptet hittar du här
Receptet hittar du här
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar