söndag 29 januari 2012

Runebergstårtan!

Jag kan inte låta bli att dela med mig av en bakelse som nog slår det flesta andra bakverk av fatet. Runebergstårtan, eller egentligen så är det ju inte en tårta utan en bakelse, är så himla god och mycket speciell, en bakelse som, tror jag, är den enda bakelse som endast och enbart bakas under en mycket kort period, den första veckan i Februari till ära för Finlands Nationalskald: Johan Ludvig Runeberg som har sin födelsedag den 5 februari. Runebergstårtan är minst lika känd som skalden själv och äts både hemma och på kaféer land och rike runt. Runebergstårtan förenar landet i en slags nationell gemenskap och påminner oss samtidigt om hur viktigt det är att bevara gamla traditioner och värna vår kulturhistoria. Det är bara så synd att bakelsen efter den 5 februari glöms bort och inte ges lika stor uppmärksamhet resten av året.






Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen