MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 22 januari 2012

Sjötunga Walevskaja!Sjötunga Walevskaja på mitt vis
med dill och kräftstjärtsås samt örter

Recept för 4 personer
Ingredienser:

 4st Sjötungefilé (ca 120-150 gr per person)
100 g kräftstjärtar
1 msk sikrom
1 st gul lök
2 dl vitvin
1 dl kräftfond
2 dl grädde
Dill
Oregano
Salt och peppar

Putsa och torka av fiskfilén. Vill du kan du även vända fiskfiléerna i vetemjöl förren du steker dem. (Men det är inte nödvändigt) Salta och peppra fisken och stek dem vackert gyllenbrun i smörad stekpanna. När de är färdig stekta lyfter du dem upp på ett ugnsfat och håller dem varma i ugnen på 65 grader. 

Deglacera därefter stekpannan du stekte fisken i med vinet och häll det över i en tjockbottnad kastrull. Skala och hacka löken smått och tillsätt löken med kräftfonden och grädden samt en liten mängd fint skuren dill i sås kastrullen och låt såsen koka ihop till lagom tjocklek. 

Skär till sist kräftstjärtarna i små bitar och tillsätt dem i såsen. Servera med Potatismos eller pommes duchesse och garnera med lite sikrom, örter, som dill och oregano, runt omkring på talriken. (se bild ovan) Såsen monterar du antingen som jag gjorde det till sist runt fisken och potatisen eller så lagar du en spegel av såsen på tallrik botten och bygger upp anrättningen därefter. För att få lite färg på pommes duchessen kan du använda dig av en brylé-brännare för att ge moset lite vacker färg, men passa dig så du inte bränner för mycket så att moset blir helt bränt, det är fort gjort så övervaka hela tiden proceduren.

Bon appetit

Inga kommentarer: