MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

fredag 6 januari 2012

Vår trettondagsmåltid!

Trettondags firandet!


Helstekt grisfile på salladsbädd
och en kryddstark äppelchutney 

Marques de Riscal 2007. Spanien


Putsa och torka av en hel gris innerfile, puts och avskär använder du givetvis till att koka den egna fonden på. Salta och peppra grisfilen och bryn den hastigt på alla sidor i en het stekpanna. Lägg därefter upp filen på ett stekfat eller i en ugnsfast form och låt den efterstekas i ugnen på 165 grader i ca 7-10 minuter. Använder du dig av en stektermometer skall den visa minst 72 graders kärntemperatur. 

Under tiden skalar du 1 äpple av den syrligare sorten tex: ett nordiskt gårdsäpple eller vinteräpple. Skär äpplet därefter i små tärningar och lägg tärningarna i en kastrull. Tillsätt 1 msk ättika 2 msk socker, en hel neilika och en hel stjärnanis, ½ tsk kanel och 1 dl äppeljuice, Låt koka ihop till en chutney och tillsätt mot slutet en matsked smör för att avrunda smaken. 

Lägg upp en liten del sallad på botten av en tallrik, på salladen placerar du några skivor grisfile och över filen napperar du med lite äppelchutney. Servera genast med ett gott rött vin till.


Bon appetit.

Inga kommentarer: