Trettondags firandet!
Helstekt grisfile på salladsbädd
och en kryddstark äppelchutney
Marques de Riscal 2007. Spanien
Putsa och torka av en hel gris innerfile, puts och avskär använder du givetvis till att koka den egna fonden på. Salta och peppra grisfilen och bryn den hastigt på alla sidor i en het stekpanna. Lägg därefter upp filen på ett stekfat eller i en ugnsfast form och låt den efterstekas i ugnen på 165 grader i ca 7-10 minuter. Använder du dig av en stektermometer skall den visa minst 72 graders kärntemperatur.
Under tiden skalar du 1 äpple av den syrligare sorten tex: ett nordiskt gårdsäpple eller vinteräpple. Skär äpplet därefter i små tärningar och lägg tärningarna i en kastrull. Tillsätt 1 msk ättika 2 msk socker, en hel neilika och en hel stjärnanis, ½ tsk kanel och 1 dl äppeljuice, Låt koka ihop till en chutney och tillsätt mot slutet en matsked smör för att avrunda smaken.
Lägg upp en liten del sallad på botten av en tallrik, på salladen placerar du några skivor grisfile och över filen napperar du med lite äppelchutney. Servera genast med ett gott rött vin till.
Bon appetit.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar