MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

måndag 20 februari 2012

”Dieterandets” följder och konsekvenser. Låt barnen vara i fred!


LCHF, extremdieten har fått obehagliga konsekvenser på sina håll i både Finland, Sverige och Norge. I Finland och Sverige överväger man att tvångsinta barn från föräldrar som påtvingat sina barn LCHF-dieten. Kosten blir lätt för ensidig och näringsinnehållet för litet för det växande barn som tvingas följa dieten. Skolornas hälsosystrar har rapporterat om undernärda barn och barn som drabbats av ät-störningar och vid närmare granskning har man kunnat konstatera att det är barn till familjer där man följer en strikt LCHF diet. I Norge har myndigheterna gått inför att informera sin befolkning, där skall mat, hälsa och livskvalitet vara en del av ett gemensamt samhällsansvar, man vill upplysa sin befolkning om hur viktig maten är för hälsan och livskvaliteten.

 LCHF-föräldrar som har börjat tvinga sina barn till att följa LCHF dieten, med lite kolhydrater och mycket fett riskerar att mista sina barn om det inte ändrar sina kostvanor för barnens del, det  är redan nämnt att myndigheterna överväger tvångsintagande av dessa barn för att föräldrarna inte ser klart vad som håller på att ske med deras barn, och det är inte bra.

Skrämmande är att vi nu ser det första klara följderna av den här dieten hos barn som av föräldrar påtvingats att följa den, de är undernärda och en del lider av hormonella besvär samtidigt som de alla är drabbade av en tillväxtfördröjning som är skadlig för barn i växande ålder. Men det som skrämmer mig mest är dessa föräldrars ignorerande av kalla fakta och att det med berått mod angriper sina egna barn med den här slags ”fanstyg”.

Kostförhållandet och ”dieterandet” är i sig inte någonting vi borde skrämmas av, det är en del av det samhälle vi levar i, men tyvärr så har dieterandet slagit över i ett slags överdriven manipulations form och man tycks inte veta var man skall sätta den där förnuftiga gränsen. Som vuxen måste man stå för sina egna handlingar och ingen annan skall behöva ta skulden för de handlingarna. Om barn drabbas av ätstörningar, är undernärda och lider av hormonrubbningar så är det allt som oftast förhållandena i hemmet som är orsaken till det hela. Som vuxna skall vi inte påtvinga barn våra egna misstag eller okloka val. Det är hemskt ledsamt behöva konstatera faktum att barn till LCHF anhängare mår dåligt på grund av dieten, att en del, hör och häpnad, är undernärda på grund av dumdristighet och detta sker i ett samhälle där vi har allting i överflöd och samtidigt dör det tusentals av barn runt omkring i världen på grund av bristen på mat. Man börjar lindrigt sagt må dåligt redan bara av själva tanken. 

3 kommentarer:

Bakpappa sa...

Jag tycker igen det mest skrämmande i hela debatten är med hur stor kanon man skjuter på just LCHF-barn och att det är dem man vill omhänderta. Det är någon sort av officiell sanning att LCHF är av ondo och tar livet av barn.

Förutom den lilla spillra av barn som äter "LCHF" och har näringsbrist så finns det en stor grupp som inte äter LCHF och i minst lika hög grad riskerar sin hälsa.

Så var är "socialtanterna" som vill omhänderta alla de barn som ligger i akut fara att få diabetes, är gravt överviktiga, eller äter så ensidigt att det riskerar deras hälsa?

Varför är det tillåtet ta livet av eller förstöra sitt barns liv med kolhydrater, men om man avviker åt andra hållet från gällande kostrekommendation så hotas barnen omhändertas?

Sanningen är att det finns föräldrar som inte är speciellt lämpade i den rollen, så jag är helt för att samhället stiger in och ser till barn inte tar skada, men när man gör det baserat på ideologi så är det fel.

Sen gäller det också komma ihåg det är en stor skillnad mellan teori och praktik. Oberoende av vilken diet man följer finns det i praktiken fler sätt att göra det fel på än rätt.

Christian Tikkanen sa...

Du har ett poäng i det du säger, men det som jag inte nämnde, vilket kanske var lite dumt, och som man skall ta i beaktande är att detta gälde då de mest extrema varianterna av dieten, dvs, de som är så förblindade och har tagit LCHF som en religion, lyckligtvis finns det inte mång av dem, men de som finns är det alla skäl att se över och hålla ett öga på.

Och så är det ju också så att de barn som är i fara för att få diabetes eller har diabetes antingen har fått det ärftligt eller så via den allt för feta kosten, det är ingen hemlighet eller något vi ska se bort ifrån, och därför har också det allmänna näringsrekommendationerna alltid varit strikt avhållsamma till allt för stort fettintag.

Och ack ja, det är många krokar i långdansen och säkert i båda lägren, både i LCHFdieten och i den kolhydratrika kosten finns det brister och fram för allt en slag okunnskap som kunde förbättras men det oaktat så är det befogat med
lite milt våld från myndighetshåll när kosten eller dieten går lös på hälsa och väl, speciellt när det gäller barn i växande ålder, de om någon behöver få både fettrik och kolhydratrik kost. Vad jag egentligen var ute efter är att vi alla borde lära oss den där gyllene medelvägen, den är inte så svår att hitta om man bara accepterar det kalla fakta att den gyllene medelvägen är en varierad kost med inslag från hela kostpyramiden. Det här har folk flest velat glömma bort då det finns enligt reklamen enklare alternativ till ett bättre och hälsosammare liv... vilket ju sedcan ändå i slutändan visar sig vara en fallgrop. Mång av oss vet inte mera vad som är normalt eller vanligt, och det abnormala förhållandet till mat blir en slags legitimerad sundhetsreligion.

Christian Tikkanen sa...

Så skall vi också komma ihåg att lchf inte, och jag poängterar INTE är en diet, den var ursprungligen tänkt som en bantningskur, och en extrem sådan.