MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

torsdag 23 februari 2012

Grillad entrecoté och rostade rotsakerGrillad entrecoté på en bädd av rostade rotsaker
och en syrad grädde med pepparrot-smak.


Beräkna 120 gram kött per person. Torka och putsa av entrecote-styckena. Skala några morötter. En och annan potatis samt några persiljerötter eller palsternackor. Glöm inte ta vara på skalet från rotsakerna och kött avskäret till fondkoket. Fonden lägger du att koka genast du fått samlat ihop alla dina skalrester, från den får du sedan den bästa sås. Frys ner fonden i mindre förpackningar.

Skär rotsakerna i lämliga bitar och stek dem i stekpanna med lite smör tills det fått en vacker färg. Flytta över rotsakerna på ett fat och håll dem varma i ugnen på 95 graders värme till servering. 

Stek entrecoten i smörad stekpanna tills det blivit lagom genomstekta, ca 3,5 minut på var sida. Under tiden blandar du ihop 4 msk creme frech och 1 msk riven pepparot.

Lägg upp rotsakerna på förvärmda tallrikar och på rotsakerna monterar du entrecoten och över den spritsar du en vacker liten strimma av den syrade pepparrotsgrädden. Servera genast. Vill du kan du även servera en grönsallad vid sidan av.


Bon appetit

Inga kommentarer: