MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

fredag 24 februari 2012

Skandinavien salmon lasagne


Lasagne med kallrökt lax
nordisk pesto och gårdsost-topping

Receptet är för 4 personer: Så här gör du: Blöt upp i varm vatten 5 st hela lasagne plattor tills det är lagom blöta men ändå inte för blöta, det skall inte falla sönder i handen men ha kvar lite spänst. Lägg första lasagne plattan i en lagom stor form, pensla den med 1 msk god pesto. Allra helst min nordiska pesto, lägg så nästa lasagne platta över och på den några kallrökta laxskivor, pensla återigen med pesto och fortsätt bygga upp lager på lager tills du använt alla fem lasagen plattor. På toppen penslar du med lite pesto och strör rikligt med riven ost över, spara inte på osten. Grädda i ugnen på 210 graders värme i ca 5-7 minuter. Servera med en god sallad till. Detta kan utmärkt användas som en förrätt lika väl som till en varmrätt. Mycket enkelt att laga och kräver minimal arbetsinsats.

Bon appetit

Inga kommentarer: