MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

fredag 30 mars 2012

Den Nordiska modellen !

Kanske samlingen runt bordet är den viktigaste kulturbäraren vi har, jag menar det i alla fall. Få element i vardagen har så många positiva värden som en måltid, det att kunna sätta sig ner vid ett bord runt ett gemensamt teman som måltiden, antingen det är frukost, lunch eller middag är en viktig och värdefull tid.

Vad som sedan är en god måltid blir det nästan omöjligt att beskriva, lyckligtvis just därför att det finns så många livrätter, nationalrätter, traditioner och för att inte tala om andra yttre faktorer som påverkar den goda upplevelsen. Vi kockar får ofta många frågor om vad som är det allra mest typiska i matväg i våra land, vad som är traditionsmat,  nationalrätter, osv. Egentligen så har dessa frågor inget enkelt svar. Och kanske det inte heller är rätt att försöka besvara dessa frågor på ett enkelt vis, för en tradition och en kultur skall enligt min mening alltid vara i utveckling. Men just därför är det också väldigt viktigt att ha kunskapen om vad som har varit, varför, och hur det har varit.

Nu som vi har kommit i gång med ett nytt årtusende och får uppleva en stadigt ökande tillflykt av andra lands traditioner så är det också desto viktigare att ha kunskapen om den egna traditionen och historian för att vi skall kunna vidare utveckla vår egen mattradition, eller åtminstone ta vara på essensen i det vi redan har.

Goda och gamla mattraditioner med sin egen historia behöver vårdas och omhuldas så att det inte faller i glömska. Uppgiften att upprätthålla mattraditioner gäller för oss alla och kanske ännu mera speciellt för oss kockar som skapar måltider varje dag. Det borde höra till varje kocks stolthet i måltidsskapandet att vidare förmedla den goda måltidsupplevelsen på ett sätt som främjar den värdefulla mattraditionen och måltidshistorien, på så vis utvecklar vi och håller vid liv den unika mattraditionen vår, var än vi lever.

Nordisk mat har inte varit något stort i globala sammanhang, förren nu det senaste 10 åren, då den formligen har gjort explosionsartade framsteg på internationella arenor världen över. Man talar redan nu bland ledande internationellt kända kökschefer och i gastronomiska kretsar om den " Nordiska modellen" när man diskuterar mat, råvaror och måltidsupplevelser, varför? Jo därför att vi nordiska kockar äntligen lärt oss förstå vikten av det egna och nära, det lokala och unika, den kortresta maten och den nära och lokala måltidsupplevelsen och det har resulterat i att världens alla blickar riktas mot oss i norden. Den Nordiska modellen är den absolut viktigaste kulturbäraren vi har om man frågar mig.

Bon appetitInga kommentarer: