MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 4 mars 2012

Grillad torsk!Grillad torskrygg med sockerärter
laxmoussé och sikkaviar

Beräkna ca 120 gram torsk per person, be att få avskäret och finputset med dig om du inte rensat och skärt fisken i bitar själv för de skall du använda till ett fondkok som du sedan kan frysa ner till ett senare tillfälle.

laxmoussé gör du på följande vis, kör i mixer 100 gram kallrökt lax och en liten charlottenlök, salta och peppra efter behag, blanda in 2 msk creme fresch och låt därefter massan vila i kylen ca en halv timme.

Stek fisken i het stekpanna med lite smör och blanchera samtidigt sockerärtorna hastigt och avkyl dem genast i kallt vatten med några isbitar i. Lyft sockerärterna upp på tallrikar och på dem lägger du de stekta torskbitarna på 120 gram per portion. Dekorera med örter och några rostade vetekorn och stänk över några droppar god rapsolja med lite ramslök-vinegrätt. 

Laxmosséen bygger du upp i en bit skalad gurka, du kärnat ur, så att den blir som en ihålig kolv, och i den ihåligheten spritsar du din laxmoussé. På toppen dekorerar du med lite sikrom och en och annan örtkvist.Bon appetit

Inga kommentarer: