Stekt lammfilé med rödvinssky
rostad persiljerot och rödbeta
Beräkna ca 120 gram lammfilé per person. Putsa och torka av filén och låt den vila på köksbänken medan du förbereder dina rötter, persiljeroten och rödbetan, med att skala dem och därefter skära dem i avlånga smala båtar. Blanchera rötterna och avkyl dem genast i kallt vatten med några isbitar i. Tag fram en kastrull lagom stor för att rymma minst 1 liter vätska. Häll i ca 5 dl rödvin, en timjan kvist, en vitlöks klyfta, några svartpepparkorn och 1 tsk socker. Låt det reduceras till 1/3 återstår av vätskan, då tillsätter du 4 dl egen kokad grönsaksfond, låt koka ner tills halva mängden återstår då monterar du i 1 msk smör i såsen och den är serveringsklar. Håll den varm under tiden du steker lammfilén och rostar dina rötter. Servera sedan med några örtkvistar av timjan, oregano och mynta.
Ps: Självklart kokade du fond på allt det avskär och alla skalrester som kom av dina rötter när du förberedde dem, eller hur, det är ren klassisk kokkonst och proceduren för maximal råvaruhantering. ds.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar