MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

torsdag 5 april 2012

Stekta lammkotletter och potatisgratäng
Receptet för 4 personer.
Ingredienser:

4 st lammkotletter
 2 st morötter
1 hel kinesisk vitlök eller 2 st vitlöksklyftor
1 röd lök
1 charlottenlök
1 st syrligt äpple
En handfull färsk timjam
Lika mycket färsk oregano
Svartpeppar
Havssalt
Rypsolja
2 dl gott rödvin till såsen
5 dl fond
1 msk smör
1 tsk tomatpurée

1: Skala moroten, löken, vitlöken och äpplet,  (spara skalresterna och koka en grönsaksfond på dem, den fonden skall du använda som bas till såsen i ett senare skede) skär allting i lagom stora tärningar, vitlöken kan du skära i tunna skivor.

2: Putsa och torka av kotletterna med hushållspapper. Bryn dem därefter snabbt i stekpanna lagom länge att de får en vacker stekyta. Lyft dem upp ur pannan och låt dem vila till nästa moment. Skölj ur pannan med rödvin och tomatpure. Häll vätskan i en kastrull och tillsätt fonden. Låt såsen koka ihop och rör i smöret mot slutet, salta och peppra samt smaka av, det kan hända att du behöver tillsätta en liten del socker för att balansera såsen, men det smakar du dig fram till.

3: Lägg de skurna rotsakerna och äppelbitarna i en ugnsfast form, finhacka timjam och oregano och sprid det över rotsakerna i ugnsformen. Salta och peppra lätt och häll på ca 1 matsked god rypsolja och blanda väl samman med rotsaksblandningen. Ställ ugnen på 165 grader. Förgrädda rotsaksblandningen  15 minuter i ugnen. Ta därefter ut formen för att fortsätta med moment 4.

4: Lägg de förstekta lammkotletterna över rotsaksblandningen i ugnsformen och ställ allting i ugnen för ytterligare 15 minuter i 165 graders värme. 

Passa på att grädda potatisgratängen medan rotsakerna är i ugnen så blir allting klart samtidigt. Såsen skall du nu värma upp och vill man kan man även tillsätta lite tjock grädde strax före serveringen. 

Bon appetit


GLAD PÅSK

Inga kommentarer: