MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

lördag 12 maj 2012

Gästspel med Finlands Bästa unga kockar på besök


Jag hade äran av att få besök på jobbet av några unga kockar från Finland. Unga kockar från den absoluta toppen, blivande köksmästare. Under några hektiska dagar flödade inspirationen, kreativiteten och kärleken till maten. Det är beundransvärt se hur innovationen och skaparglädjen spirar bland unga förmågor, man riktigt ser det på tallriken och för att inte tala om, känner det på smaken. Här får ni njuta några bilder från deras besök. Alla dessa blivande köksmästare sommarjobbar på några av Finlands allra bästa och kändaste restauranger. Det här är ungdomar som skapar den framtida Gastronomin i Finland. Vi har all anledning att vara stolta av dem.
















Inga kommentarer: