Grillad entrecoté, marinerade i ramslöks-vinägrett.
Serverad med halstrad zuccini och ananas.
Syltade rotsaker och potatissallad
"Vad är skönare än den mustiga köttsmaken hos en halstrad väl marmorerad och hängd entrecoté - framlockad endast av nymalen vitpeppar, salt och träkolets lätta rök?"
Det är en konst att grilla kött eller fisk så att det inte bränns på något sätt. Väldigt ofta får man en allt för torr eller svartbränd kött eller fiskbit serverad och det är inte alls trevligt, än mindre något gott. Att byta ut det rationella och designade köket med varmluftsugn och induktionsplatta mot den trivsamma träkols-glöden känns på ett vis romantiskt och det blir som att gå tillbaka till det ursprungliga. Men det behövs både behärskning och tålamod vid grillning och det är en bra matlagningsmetod endast då den görs med mildhet och hänsyn.
Behärskar man det här elementen lär man sig fort förstå att allt som går att äta kan även grillas. I dag finns det gasgrillar i olika utförande, grillar som på alla tänkbara sätt försöker överträffa varandra i både storlek och tekniska attiraljer, jag brukar kalla dem för tupperware grillar... alltså långt ifrån jämförbara med den öppna härdens flammande brasa. Lite skämtsamt kan man ju säga att i gasgrillen gasar du ihjäl dina köttstycken medan du både steker och röker dem i den trivsamma träkolsglöden, och det märks också på smaken.
Trots allt har även jag en gasgrill, en tupperware-grill, om än i en mera moderat storlek och utförande, men jag älskar ändå mera den primitiva träkolsgrillen, jag känner mig på alla vis mera nära och förtrogen naturen med träkolsgrillen och man blir som en del av det fyra elementen, jord, eld, luft och vatten.
Grilla mera, prova något nytt, upptäck nya smaker.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar