MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 27 maj 2012

Grilla!


Grillad entrecoté, marinerade i ramslöks-vinägrett.
Serverad med halstrad zuccini och ananas.
Syltade rotsaker och potatissallad

"Vad är skönare än den mustiga köttsmaken hos en halstrad väl marmorerad  och hängd entrecoté - framlockad endast av nymalen vitpeppar, salt och träkolets lätta rök?"

Det är en konst att grilla kött eller fisk så att det inte bränns på något sätt. Väldigt ofta får man en allt för torr eller svartbränd kött eller fiskbit serverad och det är inte alls trevligt, än mindre något gott. Att byta ut det rationella och designade köket med varmluftsugn och induktionsplatta mot den trivsamma träkols-glöden känns på ett vis romantiskt och det blir som att gå tillbaka till det ursprungliga. Men det behövs både behärskning och tålamod vid grillning och det är en bra matlagningsmetod endast då den görs med mildhet och hänsyn. 

Behärskar man det här elementen lär man sig fort förstå att allt som går att äta kan även grillas. I dag finns det gasgrillar i olika utförande, grillar som på alla tänkbara sätt försöker överträffa varandra i både storlek och tekniska attiraljer, jag brukar kalla dem för tupperware grillar... alltså långt ifrån jämförbara med den öppna härdens flammande brasa. Lite skämtsamt kan man ju säga att i gasgrillen gasar du ihjäl dina köttstycken medan du både steker och röker dem i den trivsamma träkolsglöden, och det märks också på smaken. 

Trots allt har även jag en gasgrill, en tupperware-grill, om än i en mera moderat storlek och utförande, men jag älskar ändå mera den primitiva träkolsgrillen, jag känner mig på alla vis mera nära och förtrogen naturen med träkolsgrillen och man blir som en del av det fyra elementen, jord, eld, luft och vatten.

Grilla mera, prova något nytt, upptäck nya smaker. 

Bon appetit


Inga kommentarer: