Kokt knackkorv med egen potatissallad
Finland har också VM-titeln i kaffekonsumtion: vi förbrukar 9.2 kilo per person och år, efter kommer Sverige på andra plats med 8.2 kilo, Danmark på tredje plats med 8 kilo, Norge på fjärde plats med 7.9 kilo och Island på femte med 7.7 kilo. Holland och Schweiz är i samma klass som de nordiska länderna, medan resten av världen ligger rejält efter.
Korv och kaffe är två specifika råvaror som är djupt förankrade i den Finländska folksjälen, ingen annan råvara kommer ens i närheten av att bli lika ofta använd som korven och kaffet, de har till och med förekommit att man druckit kaffe till själva korven, hur otroligt det än låter. Jag vill slå ett slag för korven, även om den tyvärr är ett halvfabrikat så kommer vi inte undan de kalla faktum att varje finländare äter korv och dricker kaffe i någon form minst en gång om dagen. Det extremaste jag sett är knackorvar som legat i termos där kaffet har hållit dem varma, jo det är sant, man så att säga slog två flugor i en smäll...om de var gott... jag vet inte, de bör vi fråga dem som åt korven och drack kaffet, sjutton också att jag inte kom på det där och då, att fråga dem alltså.
Gör potatissalladen så här:
(För 2 personer)
Skär 3-4 färdigkokta potatisar i små tärningar. Hacka en lök eller 3 st små vårlökar och en saltgurka i små tärningar och gör det samma med ett syrligt äpple. Lägg hacket i en skål. Tillsätt finhackad persilja och gräslök, 1 tsk kapris, 4 msk creme frech och 2 msk majonnäs, 1 tsk stark senap, salta och peppra lätt. Rör om och smaka av. Låt salladen stå i kylen minst ½ timme före servering.
Bon appetit.
2 kommentarer:
Du har så vacker musik, så här stannar jag ett tag till, läste en av Dina följares blogg,Kanske jag har missat massor av god mat sedan jag slutade äta kött och charkvaror.
Grönsaker är mättande för stunden.Efter ett tag lika hungrig igen.
Kanske skulle läsa Kantarellfylld zuccini m.rostad persiljerot.
Om jag inte kommer in igen före helgen.Ha det så trevligt med köttgrytorna.
hej från Marie-Louise
Tack för det. Grönsaker är också goda och kan ju varieras i det oändliga, har du prövat att blanda i bönor och andra baljväxter i maten det ger en längre mättnadskänsla och rika på proteiner om köttet lämnas bort. Det är lite underligt att vi nordbor alltid använder grönsaker bara som ett tilltugg till en måltid medan man i sydeuropa använder grönsakerna som en väsentlig del i måltiden, inte som ett tilltugg. Jag tror att vi har en hel del att ta lärdom av från det sydeuropeiska kosthållet någonting som mycket väl kan implementeras på basen av våra egna råvaror i den nordiska kosten.Alla har vi ju hört om den hälsosamma medelhavskosten!
Skicka en kommentar