MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

tisdag 1 maj 2012

Middag på första maj, en hyllning till våren.
         

1. Entrérätt: Kallrökt lax, pepparrotsroyal, örter och ramslöksvinägrett.  2. Förrätt: Fårsalami "Stryn" Hackekorv med rotsellerisallad och akvavit. 3. Huvudrätt: Bakad torskrygg med nordisk pesto, salsa och vårens första primörer. 4. Ostar: Ett urval nordiska ostar med valnötkaramell, timjansirap och pepparkakekrisp samt kummin-knäcke. 5. Efterrätt: Glögginkokt päron med Gateaué Rich, spunnet socker, daim-krokan och chokladsås.                             
Tar emot våren och den annalkande sommaren med en molnfri himmel, en stilla bris och 28 grader i solen. Eftermiddagen vigs en kulinarisk tanke med en gastronomisk fröjd som slutmål. Rätterna finns redan på bloggen i registret. Glada vappen och god fortsättning på våren.Bon appetitInga kommentarer: