Smörstekt kungskrabba, ramslök och pepparrot-royal
skagenröra i bolle rullad i gräslök och örter
samt en fräsch salsa
Receptet för 2 personer
Ingredienser:
1 bit kungskrabba, ca 80 g per person.
1 skollad tomat
1 liten bit gurka
1 st liten charlottenlök
2 msk finhackad gräslök
1 msk finskuren dill
1 msk creme frech
1 tsk majonnäs
några strimlor av citronskal
socker
saften av en citron
salt och peppar
Avsluta med några klickar pepparrot-royal. (Pepparrotroyal: 1 del majonnäs, en del creme frech, en del senap och tre delar pepparrot blandas samman till en tjock smet, kan också fullföras med finhackad gräslök eller allra helst ramslök).
Ingredienser:
1 bit kungskrabba, ca 80 g per person.
1 skollad tomat
1 liten bit gurka
1 st liten charlottenlök
2 msk finhackad gräslök
1 msk finskuren dill
1 msk creme frech
1 tsk majonnäs
några strimlor av citronskal
socker
saften av en citron
salt och peppar
Klipp upp skalet på kungskrabban och avlägsna krabbköttet försiktigt i sin helhet ur skalet, avlägsna de avlånga broskdelarna med att dra dem ut ur ena ändan på krabbköttet med en tång. Dela den hela biten i två lika stora delar, resten av krabbköttet hackar du fint. Lägg de hela krabbcylindrarna till sidan i en skål, häll över citronsaften och låt dem stå och marinera sig en stund. Under tiden gör du skagenbollarna.
Blanda samman de finhackade krabbköttet med en liten finhackad charlottenlök, finskuren dill, salt och peppar samt creme frech och majonnäs. Rör ihop till en fast smet, laga små bollar och vänd dem i den finhackade gräslöken. Karamellisera strimlorna av citronskalet och dekorer dina skagenbollar med skalet. Lägg dem upp på fat. Stek de hela krabbkolvarna i rikligt med smör i en väldigt kort stund, ta dem upp och lägg på fatet eller tallrikarna med skagenbollarna, strö steksmöret över och färdigställ med några vackra salladsblad av maché och frisé eller annan valbar sallad.
Laga en salsa på en bit gurka, en skollad tomat och en bit charlottenlök, häll på en liten mängd rypsolja och några droppar rödvinsvinäger, blanda väl och lägg upp på tallrikarna intill skagenbollarna.
Blanda samman de finhackade krabbköttet med en liten finhackad charlottenlök, finskuren dill, salt och peppar samt creme frech och majonnäs. Rör ihop till en fast smet, laga små bollar och vänd dem i den finhackade gräslöken. Karamellisera strimlorna av citronskalet och dekorer dina skagenbollar med skalet. Lägg dem upp på fat. Stek de hela krabbkolvarna i rikligt med smör i en väldigt kort stund, ta dem upp och lägg på fatet eller tallrikarna med skagenbollarna, strö steksmöret över och färdigställ med några vackra salladsblad av maché och frisé eller annan valbar sallad.
Laga en salsa på en bit gurka, en skollad tomat och en bit charlottenlök, häll på en liten mängd rypsolja och några droppar rödvinsvinäger, blanda väl och lägg upp på tallrikarna intill skagenbollarna.
Avsluta med några klickar pepparrot-royal. (Pepparrotroyal: 1 del majonnäs, en del creme frech, en del senap och tre delar pepparrot blandas samman till en tjock smet, kan också fullföras med finhackad gräslök eller allra helst ramslök).
Bon appetit
4 kommentarer:
Hej!
Får man tag i ramslök i Norge/Oslo? Vi bodde tidigare i Tyskland och där dyker den upp i grönsakshandlarna på våren. Det är så gott bl.a. i risotto, eller att göra pesto av det! Vi sökte efter det i butikerna den första våren i Norge, men utan framgång och efter det gav vi upp. Men det var i Trondheim. Kanske man får tag i det i här i Oslo?
Hej Anna!
Ramslöken hittar du bäst på torghandlar som bondens marked och andra specialaffärer runt omkring i landet. I Oslo hittar du ramslök hos Gutta på haugen butiken, Grytan butiken i majorstuen och på bondens marked som kommer till Oslo en gång i månaden, du kan köpa den som färsk, torkad eller inlagd i olja eller som en pastasmet på burk. Borde även finnas i det flesta välsorterade livsmedelsbutiker runt i landet, men då måste man nog nöja sig med att finna den på glasburk i hyllan bland syltlökar, inlagda vitlökar och dylikt. Ge inte upp med sökandet. Och lycka till.
Kan ju även passa på att nämna ramslöken är en typisk säsongsråvara och just nu är den bästa säsongen för att få tag på den.
Hej igen,
Tack för svar! Så bra att det finns här också! Då ska vi ta upp sökandet igen. :) Vi går till Bondens marked ibland, men har inte varit nu på en tid. Då tror jag vi försöker där nästa helg. Gutta på haugen var ett bra tips, det var en butik som vi ännu inte kände till. Vi brukar oftast vara till grönsakshandlarna på Vindern och Slemdal eftersom de är närmast för oss.
Skicka en kommentar