fredag 4 maj 2012

Smörstekt kungskrabba med ramslök och pepparrotsroyal


Smörstekt kungskrabba, ramslök och pepparrot-royal
skagenröra i bolle rullad i gräslök och örter
samt en fräsch salsa

Receptet för 2 personer
Ingredienser:

1 bit kungskrabba, ca 80 g per person.
1 skollad tomat
1 liten bit gurka
1 st liten charlottenlök
2 msk finhackad gräslök
1 msk finskuren dill
1 msk creme frech
1 tsk majonnäs
några strimlor av citronskal
socker
saften av en citron
salt och peppar


Klipp upp skalet på kungskrabban och avlägsna krabbköttet försiktigt i sin helhet ur skalet, avlägsna de avlånga broskdelarna med att dra dem ut ur ena ändan på krabbköttet med en tång. Dela den hela biten i två lika stora delar, resten av krabbköttet hackar du fint. Lägg de hela krabbcylindrarna till sidan i en skål, häll över citronsaften och låt dem stå och marinera sig en stund. Under tiden gör du skagenbollarna.

Blanda samman de finhackade krabbköttet med en liten finhackad charlottenlök, finskuren dill, salt och peppar samt creme frech och majonnäs. Rör ihop till en fast smet, laga små bollar och vänd dem i den finhackade gräslöken.  Karamellisera strimlorna av citronskalet och dekorer dina skagenbollar med skalet. Lägg dem upp på fat. Stek de hela krabbkolvarna i rikligt med smör i en väldigt kort stund, ta dem upp och lägg på fatet eller tallrikarna med skagenbollarna, strö steksmöret över och färdigställ med några vackra salladsblad av maché och frisé eller annan valbar sallad.

Laga en salsa på en bit gurka, en skollad tomat och en bit charlottenlök, häll på en liten mängd rypsolja och några droppar rödvinsvinäger, blanda väl och lägg upp på tallrikarna intill skagenbollarna.

Avsluta med några klickar pepparrot-royal. (Pepparrotroyal: 1 del majonnäs, en del creme frech, en del senap och tre delar pepparrot blandas samman till en tjock smet, kan också fullföras med finhackad gräslök eller allra helst ramslök).


Bon appetit

4 kommentarer:

Anna sa...

Hej!

Får man tag i ramslök i Norge/Oslo? Vi bodde tidigare i Tyskland och där dyker den upp i grönsakshandlarna på våren. Det är så gott bl.a. i risotto, eller att göra pesto av det! Vi sökte efter det i butikerna den första våren i Norge, men utan framgång och efter det gav vi upp. Men det var i Trondheim. Kanske man får tag i det i här i Oslo?

Christian Tikkanen sa...

Hej Anna!
Ramslöken hittar du bäst på torghandlar som bondens marked och andra specialaffärer runt omkring i landet. I Oslo hittar du ramslök hos Gutta på haugen butiken, Grytan butiken i majorstuen och på bondens marked som kommer till Oslo en gång i månaden, du kan köpa den som färsk, torkad eller inlagd i olja eller som en pastasmet på burk. Borde även finnas i det flesta välsorterade livsmedelsbutiker runt i landet, men då måste man nog nöja sig med att finna den på glasburk i hyllan bland syltlökar, inlagda vitlökar och dylikt. Ge inte upp med sökandet. Och lycka till.

Christian Tikkanen sa...

Kan ju även passa på att nämna ramslöken är en typisk säsongsråvara och just nu är den bästa säsongen för att få tag på den.

Anna sa...

Hej igen,

Tack för svar! Så bra att det finns här också! Då ska vi ta upp sökandet igen. :) Vi går till Bondens marked ibland, men har inte varit nu på en tid. Då tror jag vi försöker där nästa helg. Gutta på haugen var ett bra tips, det var en butik som vi ännu inte kände till. Vi brukar oftast vara till grönsakshandlarna på Vindern och Slemdal eftersom de är närmast för oss.



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen