MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

lördag 12 maj 2012

17 maj. Vad skall vi äta på Norges nationaldag 17 maj. 3 rätters middag dagen till ära


Förrätt:

Syltad grisnacke från Stryn. Picklad tomat
rostad persiljerot och örter


Varmrätt:

Champagnestekt Salma lax. Dillstuvad potatis
smörslungad grön sparris och rotsaker


Efterrätt:

Norge i rött, vitt och blått.

Recepten fås vid efterfrågan

© Christian Tikkanen

Bon appetit.


1 kommentar:

Anonym sa...

Jag vill gärna ha recepten på dessa tre rätter som ges som förslag till 17 maj. Ser spännande ut. Med vänlig hälsning Christina Ebbesson
Min mailadress är ebbanykoping@gmail.com