MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 30 juni 2012

Hjulångaren och Restaurangen med historiskt sus!

Den 2 augusti 1856 blev hjulångaren Skibladner satt i trafik. Sedan dess har skeppet hela tiden varit i trafik på Mjösa ( Norges längsta och största insjö) mellan Eidsvoll och Lillehamar. Skeppet är i dag först och främst ett turistskepp och gör det möjligt för det resande att uppleva Mjösa-landskapet så som det bör upplevas,- från sjösidan. Även om skeppet skovlar sig fram i en ganska så bra fart tar turen självsagt längre tid än med tåg eller bil, vilket också det gör att du har bättre tid till att suga in alla intryck från Norges storslagna natur och samtidigt se på skeppets alla blank putsade detaljer.

Genom mera än 150 år har pyntade och förväntansfulla passagerare strömmat över landgången och hälsats välkommen av en leende besättning. I en värld av mässing, sammet och mahogny - till ljudet av våg skvalp och skovel slag har man intagit en välsmakande måltid. Man umgås med varandra och stämningen är lindrigt sagt euforisk. Ett antal timmar senare blir den samma landgången passerad av nöjda och glada gäster och man är ett minne rikare för livet.

Skeppets restaurang är välkänt för sin goda mat och den exklusiva servicen, ingen fine dinning precis, vilket den heller inte skall vara, men ändå med en stämningsmättad och lustfylld atmosfär som bidrar till att göra den enkla måltiden av Norsk traditionsmat till en verklig festmåltid och väl så det. Jag vill rikta ett stort tack till hela personalen på skeppet för sin gästfrihet och för den ytterst goda mat vi blev bjuda i den vackra och historiska matsalongen. Hit återvänder vi absolut flera gånger. 
 

Bon appetit

Inga kommentarer: