MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

fredag 8 juni 2012

Lax inflätad torsk.Lax inflätad torsk, morotspuré och blomkål-
rotselleri pytt samt en nordisk skaldjur-sofrito 

-Den inflätade laxen gör du så här:  använd stjärtändan av filen, det samma gör du även med torskfilen. Skär ett avlångt snitt längsmed hela filen, gör tre snitt på både laxen och torsken, men skär ändå inte helt ut till ändan av fileerna. Meningen är att dina fileer skall gå att flätas ihop som en bullalängd och att de sitter ihop.
Stek laxflätorna i stekpanna med lite smör tills det är vackert gyllene.

-Koka några morötter tills det är genom mjuka, kör dem därefter i en bländer tillsammans med 2 msk smör, tills det blir en len och mjuk smet, salta och peppra samt smaka av.

-Skär några mindre knippen blomkål och en skalad rotselleri i små bitar, stek dem hastigt i stekpanna, salta och peppra och servera genast med den stekta fisken.
-Skölj ur stekpannan efter att både fisken och rotsakerna blivit stekta, ta till vara skyn och häll den i en kastrull. Tillsätt 1 dl skaldjurfond ( Den du har kokat själv och sparat i frys...) 2 msk citronsaft, 1 tsk socker, finskuren dill och gräslök. Låt koka tills halva mängden återstår, vispa i 1 msk smör och 1 msk finhackade räkor eller kräftstjärtar. Servera hela anrättningen som på bilden ovan.

Bon appetit

Inga kommentarer: