MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

torsdag 21 juni 2012

Midsommarlaxen, en snabb variant

Halstrad lax med en pasta sallad
Kryddad med rabarber, jordgubbar
spröda morötter, örter och gräslöks-
dressing. 12 minuter tills rätten är klar

Ingredienser: En bit lax, (120 gram) 1 st rabarber stjälk, ( Allra helst en spröd och liten, inte tjockare än lillfingret) 1-2 st jordgubbar, en liten bunt gräslök, några tunna skivor hyvlad rå morot, 1 msk olja,
1 tsk soja och ½ tsk socker, saften av en citron och några färska örter till.

Lägg laxen på grillen eller i en het stekpanna med ytterst lite fett, Låt laxbiten bli ordentligt stekt på alla sidor och stek skinnsidan till sist så att du får en knaprig och spröd yta på skinnet, det gör att det blir gott att även äta upp just skinnet.

Koka en portion pasta, typ Penne rigato, eller annan pasta du föredrar. Under tiden pastan kokar hyvlar du några tunna skivor av en spröd morot, skalar rabarbern och gör likadant med den, samt skär jordgubben i klyftor.

När laxen är färdig lyfter du upp den på hushållspapper att rinna av och vila en liten stund. Pannan du stekte fisken i häller du nu ca 1 msk olja i och klipper gräslöken fint i oljan samt tillsätter både sojan och sockret under omrörning, ta av värmen och gå över till att sila pastan från vattnet. Häll pastan upp i stekpannan och låt den få en snabb uppvärmning. Lägg upp på tallrik som på bilden och montera i alla de olika råvarorna som den hyvlade moroten, rabarbern, jordgubbarna och örterna, Häll till sist citronsaft över fisken och servera genast.

En måltid med nordiska råvaror och kända sommarsmaker
Bon appetit

och ännu en gång en glad och god midsommar.

Inga kommentarer: