Kryddad med rabarber, jordgubbar
spröda morötter, örter och gräslöks-
dressing. 12 minuter tills rätten är klar
Ingredienser: En bit lax, (120 gram) 1 st rabarber stjälk, ( Allra helst en spröd och liten, inte tjockare än lillfingret) 1-2 st jordgubbar, en liten bunt gräslök, några tunna skivor hyvlad rå morot, 1 msk olja,
1 tsk soja och ½ tsk socker, saften av en citron och några färska örter till.
Lägg laxen på grillen eller i en het stekpanna med ytterst lite fett, Låt laxbiten bli ordentligt stekt på alla sidor och stek skinnsidan till sist så att du får en knaprig och spröd yta på skinnet, det gör att det blir gott att även äta upp just skinnet.
Koka en portion pasta, typ Penne rigato, eller annan pasta du föredrar. Under tiden pastan kokar hyvlar du några tunna skivor av en spröd morot, skalar rabarbern och gör likadant med den, samt skär jordgubben i klyftor.
När laxen är färdig lyfter du upp den på hushållspapper att rinna av och vila en liten stund. Pannan du stekte fisken i häller du nu ca 1 msk olja i och klipper gräslöken fint i oljan samt tillsätter både sojan och sockret under omrörning, ta av värmen och gå över till att sila pastan från vattnet. Häll pastan upp i stekpannan och låt den få en snabb uppvärmning. Lägg upp på tallrik som på bilden och montera i alla de olika råvarorna som den hyvlade moroten, rabarbern, jordgubbarna och örterna, Häll till sist citronsaft över fisken och servera genast.
En måltid med nordiska råvaror och kända sommarsmaker
Bon appetit
och ännu en gång en glad och god midsommar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar