MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 18 augusti 2012

Vår kräftskiva. Ett minne för livet.

Det ligger ett grått dis över åkrar och fält.  Ett svagt duggregn kastar sig över oss i den sena augustikvällen medan vi söker oss till ett bra kräftställe. I spänd förväntan går praten lågmält medan vi närmar oss ett av det bästa kräftställen.Vi är utrustade med ficklampor, hinkar och håvar så knappast kommer vi att gå härifrån tomhänta.?

Den norska naturen visar sig från sin bästa sida även om det är lite duggigt.

Väl framme har regnet slutat och det gråa diset har övergått i ett nattligt mörker med en klar himmel och ett månsken som gör våra ficklampor totalt värdelösa. Månen belyser älven från alla håll och det ser ut att vi kan få en ganska så spännande och intressant upplevelse vid vårt "kräftläger". Någon tänder en eld och hänger kaffekannan över den öppna elden, någon har också förutseende nog tagit med sig lite krondill, salt, några citroner och en kastrull.


Vi här är inte första resans pojkar hör jag någon kommentera i mörkret bak håv och ficklampa och strax därefter fångas det första kräftorna och hamnar upp i hinkar och spann, det blir en vacker summa på 19 st välgödda och fina kräftor som kravlar i hinken. I samma stund kokar redan kaffet och doften är lika oemotståndlig som doften av det några kräftor som snabbt åkt i kastrullen med krondillen, -bara för att vi skall kunna göra några smakprov hör jag någon viska.


Kvällen är sen och det börjar bli dags att söka sig hemåt i den nu tidiga morgonen. Vi är några nya upplevelser rikare och stolta över vår fångs även om en del av fångsten redan blev till några "smakprov". Och jag kan intyga att allting smakar så mycket mera och bättre ute i det fria, och  upplevelsen, spänningen, atmosfären och sällskapet gör sitt till för att det blir så. Den kräftskivan var den bästa jag fått uppleva. Väl hemma vid stugan avnjöts resten av fångsten och vi kan fort konstatera att hit återvänder vi mer en gärna för det här var "Kortrest mat" av allra bästa kvalitet.


Inga kommentarer: