Ugnsbakad gårdskyckling från Stange gård
paprika och rödlöks kryddat matvete
och en apelsin-fänkåls sås
Tag en hel kyckling och gnid in den med en blandning av 1 dl apelsinsaft, en finhackad fänkål, salt och peppar och lite rypsolja. Lägg därefter kycklingen i en ugnsfast form, låt den stå i rumstemperatur i ca ½ timme och marinera sig, under tiden sätter du på ugnen och ställer in ugnstemperaturen på 135 grader.
När kycklingen har fått marinera sig i den goda blandningen i minst en halvtimme tillsätter du några halverade lökar utan skal i formen, kanske några små morötter och så en del vitvin, ca 1 dl. Ställ formen med den marinerade kycklingen i den förvärmda ugnen och grädda i ca 2-2½ timme, Ös då och då. När kycklingen är färdig så tar du tillvara både vätskan och det grönsaker som legat med i formen, för dem över i en annan kastrull och mixar allting till en slet massa, det här är såsen till kycklingen och vill man kan man med fördel tillsätta en del vitvin och avrunda smaken med lite socker och till sist montera i en smörklick för att ge såsen en avrundad smak och yttre glans. Servera kycklingen med mathavre eller matvete som du kokat enligt föreskriften på förpackningen, silat därefter bort vätskan och blandar så samman med lite finhackad lök, paprika och valbara färska örter. Svartvinbärs-gelén är givetvis ett måste till den här kycklingen.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar