MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 23 september 2012

Apelsin-fänkåls-marinerad kyckling.Ugnsbakad gårdskyckling från Stange gård
paprika och rödlöks kryddat matvete
och en apelsin-fänkåls sås

Tag en hel kyckling och gnid in den med en blandning av 1 dl apelsinsaft, en finhackad fänkål, salt och peppar och lite rypsolja. Lägg därefter kycklingen i en ugnsfast form, låt den stå i rumstemperatur i ca ½ timme och marinera sig, under tiden sätter du på ugnen och ställer in ugnstemperaturen på 135 grader.

När kycklingen har fått marinera sig i den goda blandningen i minst en halvtimme tillsätter du några halverade lökar utan skal i formen, kanske några små morötter och så en del vitvin, ca 1 dl. Ställ formen med den marinerade kycklingen i den förvärmda ugnen och grädda i ca 2-2½ timme, Ös då och då. När kycklingen är färdig så tar du tillvara både vätskan och det grönsaker som legat med i formen, för dem över i en annan kastrull och mixar allting till en slet massa, det här är såsen till kycklingen och vill man kan man med fördel tillsätta en del vitvin och avrunda smaken med lite socker och till sist montera i en smörklick för att ge såsen en avrundad smak och yttre glans. Servera kycklingen med mathavre eller matvete som du kokat enligt föreskriften på förpackningen, silat därefter bort vätskan och blandar så samman med lite finhackad lök, paprika och valbara färska örter. Svartvinbärs-gelén är givetvis ett måste till den här kycklingen.

Bon appetit

Inga kommentarer: