lördag 29 september 2012

Nordiska smaker. Jakten på den ultimata smakupplevelsen.

Höstens komprimerade smaker
Det Nordiska köket

Grillad lax med fänkål
gräslökssmör och röstirulle

Älgrullader med höstliga grönsaker
och en Nobelsås

Stekta pilgrimsmusslor med rödbetsflarn
 brynta kantareller och lök

© Christian Tikkanen

Bon appetit

2 kommentarer:

Hon som lägger puzzlet sa...

Man blir alltid så glad av din mat. Och - dina recept.. (får du gärna sätta ut då och då.. - läser och njuter!!)

Christian Tikkanen sa...

Tack för det du, jodå, recept kommer det nog att dyka upp hela tiden även om en del förblir bara bilder som det här, receptet är skyddat till den 1 november då det är med i en nationell tävling men efter det blir själva recepten i det här inlägget också offentliga. "Den som väntar på någonting gott väntar al(ltid)drig för länge".



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen