MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 29 september 2012

Smörstekt torskrygg

Smörfräst torskrygg med linfrön
 morotspuré kryddad med pepparrot
söta brödkrutonger  med örter och
en syrlig smörsås
Receptet för 4 personer
Ingredienser:

400 g torskrygg (ryggfilén)
Kom ihåg detta är en förrätt därav den snåla mängden torsk
2 msk rostade linfrön

Morotspuréen:
4-6 st morötter
50 g smör
½ dl tjock grädde
1 tsk riven pepparrot
salt och peppar

Söta brödkrutonger med lök:
1 skiva mörk limpa skuren i mycket små krutonger
1 st finhackad charlottenlök
Finhackad dill och persilja

Såsen:

80 g smör
1 dl vitvin
1 msk socker
saften av en citron
Finhackad gräslök

1: Skär torskfilén i 4 lika stora bitar. Doppa därefter ryggfilé-bitarna på ena sidan i rostade linfrön. Lyft upp fiskbitarna på ett fat och strö över lite salt och peppar. Låt dem vila en stund. Under tiden skalar du morötterna och skär dem i mindre bitar och kokar dem mjuka i osaltat vatten.

2: Lägg det färdigkokta morötterna i en mixer/matberedare, tillsätt smöret, den rivna pepparroten och grädden, kör till en jämn och slet pure. Häll purén i en kastrull, salta och peppra samt smaka av och håll den varm, men låt den ändå inte börja koka.

3: Gör såsen: smält smöret i en kastrull och låt det koka upp, under tiden tillsätter du saften av en citron och vitvin medan du rör om, till slut rör du i sockret och den finhackade gräslöken och håller såsen varm till servering. Här gäller samma regel låt den inte börja koka mera.

4: Dags att steka fisken:  Hetta upp en stekpanna och lägg i en smörklick. Lägg fisksidan med det rostade linfröna att ligga ner i pannan först, bryn försiktigt i högst någon få sekund, vänd på fisken och fortsätt steka dem tills det är nästan genomstekta, kom ihåg att ösa ovansidan hela tiden med steksmöret du har i pannan.
Stekningen av fisken skall inte ta mera en max 3 minuter totalt, därefter låter du fisken vila i 1 minut fören du lägger upp. Såsen den öser du upp en lagom mängd över fisken. Avsluta med lök och brödkrutongerna.

5: Bryn krutong och lökblandningen i stekpannan med lite rypsolja strö över örterna och lägg upp på det färdiga tallrikarna. Servera genast.Bon appetit

Inga kommentarer: