Smörfräst torskrygg med linfrön morotspuré kryddad med pepparrot söta brödkrutonger med örter och en syrlig smörsås |
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
400 g torskrygg (ryggfilén)
Kom ihåg detta är en förrätt därav den snåla mängden torsk
2 msk rostade linfrön
Morotspuréen:
4-6 st morötter
50 g smör
½ dl tjock grädde
1 tsk riven pepparrot
salt och peppar
Söta brödkrutonger med lök:
1 skiva mörk limpa skuren i mycket små krutonger
1 st finhackad charlottenlök
Finhackad dill och persilja
Såsen:
80 g smör
1 dl vitvin
1 msk socker
saften av en citron
Finhackad gräslök
Ingredienser:
400 g torskrygg (ryggfilén)
Kom ihåg detta är en förrätt därav den snåla mängden torsk
2 msk rostade linfrön
Morotspuréen:
4-6 st morötter
50 g smör
½ dl tjock grädde
1 tsk riven pepparrot
salt och peppar
Söta brödkrutonger med lök:
1 skiva mörk limpa skuren i mycket små krutonger
1 st finhackad charlottenlök
Finhackad dill och persilja
Såsen:
80 g smör
1 dl vitvin
1 msk socker
saften av en citron
Finhackad gräslök
1: Skär torskfilén i 4 lika stora bitar. Doppa därefter ryggfilé-bitarna på ena sidan i rostade linfrön. Lyft upp fiskbitarna på ett fat och strö över lite salt och peppar. Låt dem vila en stund. Under tiden skalar du morötterna och skär dem i mindre bitar och kokar dem mjuka i osaltat vatten.
2: Lägg det färdigkokta morötterna i en mixer/matberedare, tillsätt smöret, den rivna pepparroten och grädden, kör till en jämn och slet pure. Häll purén i en kastrull, salta och peppra samt smaka av och håll den varm, men låt den ändå inte börja koka.
3: Gör såsen: smält smöret i en kastrull och låt det koka upp, under tiden tillsätter du saften av en citron och vitvin medan du rör om, till slut rör du i sockret och den finhackade gräslöken och håller såsen varm till servering. Här gäller samma regel låt den inte börja koka mera.
4: Dags att steka fisken: Hetta upp en stekpanna och lägg i en smörklick. Lägg fisksidan med det rostade linfröna att ligga ner i pannan först, bryn försiktigt i högst någon få sekund, vänd på fisken och fortsätt steka dem tills det är nästan genomstekta, kom ihåg att ösa ovansidan hela tiden med steksmöret du har i pannan.
Stekningen av fisken skall inte ta mera en max 3 minuter totalt, därefter låter du fisken vila i 1 minut fören du lägger upp. Såsen den öser du upp en lagom mängd över fisken. Avsluta med lök och brödkrutongerna.
5: Bryn krutong och lökblandningen i stekpannan med lite rypsolja strö över örterna och lägg upp på det färdiga tallrikarna. Servera genast.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar