MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

onsdag 3 oktober 2012

Norsk och Nordisk gastronomiEtt matmecka har vuxit fram.

I Norge talar alla idag om mat och måltidsupplevelser, man gör det i hemmet, ute bland folk, på jobbet och på restauranger och tidningsspalterna är fulla av reportage om kockar som visar fram sina senaste alster i matväg och som med ett passionerat intresse för det nära och lokala, det kortresta, ständigt utvecklar nya recept. Och det bästa av allt är att all den här uppmärksamheten gör någonting också med oss. Den Norska matkulturen med sina råvaror, den unika miljön och kompetensen har haft en äventyrlig utveckling de sista åren och man har fått en massa heder och berömmelse från hela världen.

Exporten av fisk, ost, vatten och till och med ägg visar att den Norska maten är bra och efterfrågan den bara ökar. I Norska hem har man blivit mycket mera medvetna om fördelarna med riktig mat och god hälsa, sundhet, kvalitet och de goda genuina smakerna. Även om man dricker kaffe som aldrig förr så ställer man sig gärna i kön tidigt på morgonen hos den lokala bagaren för att få sitt pinfärska bröd till just morgon kaffet.

Det har genom tiderna växt fram restauranger och caféer på det mest märkliga ställen och några av dem har etablerat sig som destinationer med mycket duktiga kockar och servitörer. Medvetna gäster vet sätta pris på goda Norska råvaror på menyn. Man brygger till och med öl på den yttersta, mest stormhärjade och karga ö i Norge, man lagar gott brännvin och kunskapen om drycker har gjort norrmän till kännare av goda viner från hela världen.
På många ställen i Norge har man samlat unik kompetens innanför mat och matforskning, norska kockar deltar på många arenor och hämtar hem ädla medaljer från det mest prestigefyllda kocktävlingar i världen och man har redan börjat högljut tala om att man har flera världsmästare i köket än vad man har i skidspåret.

Nu är det i det gamla bruksverket på Vulkan som det håller på att växa fram en mathall. I tre våningar på tillsammans över 3500 kvm utvecklas det en arena och mötesplats för alla som är intresserade i mat och måltidsupplevelser. Mathallen är inte bara en marknadsplats utan skall också vara ett upplevelsecentrum för alla som är glada i mat. Man önskar och kunna erbjuda någonting som kan skapa en träffpunkt för både ”mannen i gatan” för dig och mig, för de som är speciellt intresserade i måltiden och upplevelserna och det professionella, här är det meningen att man skall kunna ta emot kunskap och även utbyta kunskap.

Huvudpoänget med mathallen är att den kommer att erbjuda en kombination av kött, fisk och grönsaker, -allt från de bästa producenterna och distributörerna i Norge – Här kommer du finna caféer, restauranger, små specialistbutiker och en hel massa med mat relaterade aktiviteter, här får man uppleva mathallen på mycket nära håll, man får se, höra, smaka och njuta.

Nu samlar man alla som är intresserade i mat och gastronomi under ett och samma tak, här realiserar man tanken om att utveckla en spännande arena där alla kan delta. Allt för det goda samtalen, det spännande samarbetet, nya affärskontakter, och den goda maten. Kan det bli mera perfekt än så här. Hit kommer jag att återvända minst en gång i veckan året om.


Inga kommentarer: